Рівне:

Створення та просування сайтів

Наші предки об собаку ноги витирали

Особливий погляд 13-лис, 2008, 16:089 prov 1 078
Вихованці ЗОШ №15 упродовж останніх років за підсумками олімпіад з історії посідають перші місця серед навчальних закладів Дубна, стають переможцями та призерами обласних олімпіад. Вчителька Людмила Гончарук впевнена, що цьому багато в чому сприяє робота шкільного музею, відчиненого у 2002 році. Його рада прагне якнайширше залучати учнів до вивчення та збереження славної минувшини краю, використовує зібрані матеріали для формування в юного покоління патріотичних та національних засад. Завдяки пошуковій роботі учнів, зокрема старшокласників, вдалося поповнити розділи цікавими експонатами, оформити на стенди і вітрини речі, що давно вийшли з ужитку та викликають неабиякий інтерес у підростаючого покоління, яке приходить сюди на тематичні екскурсії. Нині в музеї – більше 400 експонатів.
Створювали музей всією шкільною громадою, він – наслідок систематичної науково-дослідницької, збиральницької роботи, що здійснювалась в урочний та позаурочний час. При вивченні теми „Культура рідного краю” педагоги ставили перед дітьми завдання виявити в оселях батьків, дідів, родичів речі старожитності. На підсумковому уроці зі згаданої теми їх презентували в інших класах, розповідали про походження і цінність певних знахідок. Після такого захисту частиною речей поповнили фонди.
Скажімо, розділ „Найдавніші поселення на території Дубенщини” знайомить з минулим надіквянського краю від кам’яного до раннього залізного віку. Серед експонатів цього періоду – рубила, ножі, скребла, грузила, відбійники та інші знахідки, що характеризують зародження й розвиток господарської діяльності давньої людини. А предмети козацького та селянського вжитку, зокрема, озброєння, яке було знайдене випускником Олександром Махновцем у складі археологічної комісії, очолюваної Ігорем Свєшниковим, – це раритети, зразки сивої минувшини української спільноти, зокрема в нашому регіоні.
Найбільшу експозицію складають колекції народного одягу, монети XVII століття. В розділі “Гончарство” – колекція глиняного посуду (лише одних горщиків понад 30). Поруч експонується 20 прасок – навіть у „великих” музеях такої колекції немає. Скажемо і про розділ, присвячений Першій та Другій світовим війнам. Тут виставлені зразки тогочасної зброї, боєприпаси, речі військового спорядження, документи військовослужбовців. Гордяться у школі і колекцією грошових знаків, де представлені монети і банкноти багатьох країн, зокрема й ті, що були засобами платежу в часи існування УНР. Певний інтерес у відвідувачів викликають стара вага, селянські ночви, хлібна лопата, постоли з лику.
Показала мені пані Людмила кілька найсвіжіших надходжень. Так, десятикласник Олексій Кундеус віднайшов на дідусевому горищі „собаку”. Це дерев’яний пристрій, який облаштовували перед порогом оселі. На ньому в минулі роки обчищали болото із взуття. Приніс старшокласник і модний капелюшок вчительки позаминулого століття. А дев’ятикласниця Лариса Артемовська „поділилась” мандоліною і домрою, що були популярними у середовищі дубенських панянок в ХІХ столітті.
Уже найближчим часом тут планують оформити експозицію, присвячену діям воїнів УПА на Дубенщині в 40-50-ті роки минулого століття. Школярі відгукнулись на заклик членів ради музею збирати матеріали, що стосуються участі земляків у національно-визвольному русі. Перед дирекцією піднято питання про виділення для музею ще однієї класної кімнати, де розмістять експозицію „Помаранчева революція”. З допомогою наукових працівників Державного історико-культурного заповідника Тамари Дмитренко та Миколи Пшеничного експонати буде документально описано.
Тричі на тиждень відбуваються в музеї тематичні екскурсії. Буваючи тут, хлопчики та дівчатка пізнають незвідані сторінки історії рідного краю, прилучаються до славетної минувшини й сучасності, намагаються зрозуміти: хто ми є, чиї ми діти.
Василь Яноші,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору