Рівне:

Створення та просування сайтів

Великодня веселка

Головна 01-кві, 2010, 09:409 prov 1 179
Давні символічні орнаменти, квіти, хатинки під солом’яною стріхою, герої казок... Усе це помістилося на писанках рівненських майстринь Наталії Дребот та Вікторії Степанюк. Їхні роботи, а також колекція писанок, яку створили учні Синівської школи (Гощанський район), представлено на виставці “Великодня веселка”, що відкрилася в Рівненському обласному краєзнавчому музеї.
Цей проект – результат дворічної співпраці майстрині Наталії Дребот - постійної учасниці фольклорно-етнографічного свята “Музейних гостин”- з дітьми з сільської школи, пояснюють організатори. Натомість село Синів (там, до речі, знаходиться один із найстаріших храмів краю – дерев’яна церква Івана Богослова (1595 р.), де за народними переказами козаки Максима Кривоноса освячували хоругви, бойові знамена та шаблі) відоме своїми мистецькими традиціями. Здавна тут розвивалося і писанкарство. Тож у школі й вирішили його відновити.
На майстер-класах Наталії Дребот були не лише учні, а й їхні батьки та вчителі. “Нині писанкарство стало стрімко відроджуватися. Цікаво, що це відбувається і в місті, і в селі, - коментує майстриня. – Тим часом, діти під час занять працювали з задоволенням і натхненням”.
На виставці є й оригінальні тематичні роботи – керамічні орнаментовані “писанки”. За словами автора Леоніда Гринбокого, це його експеримент.
Повчитися традиційному великодньому мистецтву писанкарства могли й усі присутні. Для них у стінах музею майстрині влаштували майстер-клас.
Тим часом, етнографи переконують, писанкарство – особливий промисел. Адже це не вишитий рушник, який передається із покоління в покоління. Писанки довго зберігатися не могли. Етнографи ґрунтовно почали займатися їх вивченням лише після Другої світової війни. Тому вдалося зібрати колекції орнаментів переважно цього періоду. Натомість про писанкарство ХVІІІ-ХІХ століть відомо мало. Взагалі ж традиція писанкарства виникла задовго до появи християнства. І була вона поширена не лише на теренах України, а й у Німеччині, Франції. Щоправда на сьогодні збереглася лише у нас.

Тетяна КУШНІРУК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору