Рівне:

Створення та просування сайтів

ЯК ПРАВИЛЬНО ПРИГОТУВАТИ ПИСАНКУ

Суспільство 20-кві, 2006, 10:069 prov 7 867
Поради рівненського писанкаря Миколи Коритнюка
Одним із найголовніших великодніх атрибутів в українців здавна є писанка – розписане яйце. Витоки писанкарства знаходимо ще в язичницьких традиціях. А з утвердженням християнства писанка стала символом свята Воскресіння Господнього.
– Сьогодні писанка є швидше декоративним елементом, аніж харчовим продуктом, – говорить Микола Коритнюк. – Для споживання ж, в основному, готують крашанки – забарвлені в один колір яйця. А писанки виконують мистецько-декоративну функцію. В українських писанках збереглася багата символіка, що відображає працю, побут вірування людей, світ, який їх оточує, – небо, зорі, сонце, воду…
Щоб приготувати писанку, найголовніше, що треба мати, стверджує Микола Коритнюк, – це бажання. Крім цього абстрактного атрибуту, ще кілька цілком конкретних, але зовсім нехитрих приладів і, звичайно, яйця – курячі обо гусячі. Отож, починаємо готувати пасхальну писанку. На ввімкнений обігрівальний прилад розміщуємо ємність з воском, який поступово розплавлюється й у який потім вмокатимемо писачок. Цей прилад можна, не прикладаючи надмірних зусиль, виготовити в домашніх умовах, адже це паличка, на одному кінці якої прикріплена тонесенька трубочка з фольги. Проте віск, як відомо, має властивість швидко захолодати. Тому запалюємо свічку, над вогнем якої розігріватимемо писачок.
Яйця для писанки найкраще вибирати білі, аби при фарбуванні не спотворювалися кольори. Для приготування декоративної писанки середина яйця висмоктується чи видувається через просвердлені на вершечках яйця невеличкі отвори. Розпис починається з розмітки орнаменту на чистому яйці простим олівцем. Потім елементи візерунка, які мають залишатися білими, покривають воском за допомогою писачка. Перед тим, як приступити до фарбування яйця, його потрібно знежирити, промивши в оцті. У такому разі до шкарлупи краще приставатиме барвник. Потім яйце фарбується у жовтий колір, а за тим воском покриваються деталі візерунка, які у кінцевому результаті матимуть таке забарвлення. Далі в такий же спосіб яйце фарбують у наступний колір і проводять розпис по ньому. І так крок за кроком, колір за кольором, аж до базового забарвлення. Причому починати потрібно зі світлих кольорів і на кожному наступному етапі добираємо все темніші і більш насичені відтінки – синій, чорний, фіолетовий чи зелений, щоб на ньому добре проглядалися інші кольори.
Закінчується виготовлення писанки зняттям воску. За традицією, писанкарі, зібравши всі свої писанки у глиняний посуд, ставлять їх на кілька хвилин у гарячу піч, аж доки не розплавиться віск. Після цього яйця протирають серветкою чи ганчіркою. І ось тепер пасхальний атрибут готовий прикрасити святковий стіл. Гарного вам Великодня!
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору