Рівне:

Створення та просування сайтів

ЩОБ НЕ ЗАБУЛОСЯ МИНУЛЕ

Суспільство 20-жов, 2008, 09:379 prov 1 188
Далеко не кожний районний центр має музей. А ось при школі І-ІІ ступенів села Глищів, що в Рівненському районі, вже чотири роки функціонує музей побуту і фольклору. Спочатку у кабінеті історії діяв народознавчий куточок, створений з ініціативи вчителя української мови та літературі Галини Хілецької. Та протягом років кількість експонатів збільшувалася, і він переріс у справжній народознавчий центр села.
До речі, на сьогодні у музеї назбиралося майже 70 цінних експонатів. В основному їх принесли учні та вчителі. Але пізніше до цієї діяльності долучилися також батьки школярів, їхні бабусі і дідусі та усі небайдужі до історичного минулого жителі села.
Серед найцінніших експонатів — копія старовинної хутірбілівської ікони Божої Матері “Взыскание погибших”. Виставлені у музеї на всенародний огляд вишиті сорочки, рушники, створені умільцями ще на початку минулого століття. Знаходяться тут і дитяча колиска, ночви, хлібна лопата, рубель, веретено, щітка-миканка, гребінка, інше начиння та побутові речі, які давно вийшли з ужитку, але викликають неабиякий інтерес сучасної молоді.
Чимало жителів сіл Голишів і Застав’я “ревізували” власні скрині, комори і горища, щоб збагатити експонатами пришкільний музей побуту і фольклору. Наприклад, колишня техпрацівниця школи Марія Кулай подарувала жіночу свиту кінця 19 століття. Учень Артем Лавренчук приніс козацьку люльку, яку знайшов на власному обійсті. Мешканка села Голишів Онисія Охоча також протягом багатьох років допомагає поповнювати колекцію музею, завжди знаходячи щось цікаве у своїй оселі.
Ці та інші імена назавжди залишаться в історії музею, бо постійно згадуються під час проведення екскурсій.
Із числа активістів створено раду музею, яку очолила Галина Хілецька. Вона та вчителів початкових класів Лілія Шевчук, зарубіжної літератури Валентина Хазаюк, а також багато старшокласників активізували пошукову роботу. Вони постійно поповнюють музей новими експонатами, оформляють стенди і вітрини, підтримують у приміщенні належний порядок. А також виконують найвідповідальнішу місію у народознавчому центрі села — проводять екскурсії.
Як не дивно, але багатьом випускникам Голишівської школи співпраця на громадських засадах у музеї допомогла зорієнтуватися у виборі майбутньої професії.
— Приємно усвідомлювати, що ідея створення музею знайшла відгук у серцях багатьох людей, — розповідає Галина Хілецька. — Щиро радію, що це не тільки заняття для душі, але й чудовий і корисний матеріал для патріотичного та національного виховання учнів, засвоєння уроків з української мови та літератури, історії, інших предметів. Вважаю, що музей стає в пригоді й іншим мешканцям села, яким не байдуже його історичне минуле.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Рівненський район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору