Рівне:

Створення та просування сайтів

Хто отримав дивіденди від газового конфлікту Росії та України

Україна і світ 15-січ, 2009, 13:349 prov 943
Туреччина, Алжир, Норвегія виграли від припинення транзиту російського газу до Європи. Через територію Туреччини, як відзначають експерти „Форбс”, проходить альтернативний українському маршрут транзиту газу, який видобувається в Каспійському морі і країнах Близького Сходу.
І це підвищує шанси Анкари на вступ до Євросоюзу, який переляканий надмірною залежністю від поставок палива через Україну. Алжир під час „газової суперечки” між Москвою і Києвом різко збільшив танкерні постачання до Туреччини, яка у свою чергу висловила готовність наростити потік експорту для країн ЄС. Європейський експортер палива – Норвегія – також залишилася „в плюсі”. Її нафтогазові компанії оголосили про рекордні об’єми продажів газу за кордон і підписали довгострокові контракти.
Крім того, сприятливі перспективи з’явилися у таких європейських нафтогазових гігантів, як Shell, BP і „Форгаз”. Вони виробляють скраплений газ, який в перспективі може розглядатися як замінник трубопровідного газу.
Що стосується політиків, то переможцем в „газовій суперечці” виявився екс-прем’єр України Віктор Янукович, — відзначає „Форбс”. Янукович планує брати участь в президентських виборах в Україні у 2010 році. І тут він буде єдиним проросійським кандидатом, що підсилить його позицію в протиборстві з Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору