Рівне:

Створення та просування сайтів

Балога підозрює Тимошенко і Путіна у підготовці махінацій

Україна і світ 20-січ, 2009, 13:009 prov 994
Балога підозрює Тимошенко і Путіна у підготовці махінацій

Домовленості щодо поставок російського газу, досягнуті прем'єром Юлією Тимошенко та Володимиром Путіним, викликають багато запитань та застережень. Насторожує характер переговорів і непрозорість прийнятих рішень.

Так голова Секретаріату Президента Віктор Балога прокоментував підписання угоди між «Нафтогазом» і «Газпромом» і оголошені принципи українсько-російського співробітництва в газовій сфері.

Балога звернув увагу, що в Москві так і не була названа конкретна вартість російського палива, що буде імпортуватися в нашу країну. Замість цього був оголошений дуже приблизний ціновий коридор, який не дає можливості точно визначити, якою буде навантаження вартості газу на вітчизняну економіку та житлово-комунальну галузь. Він назвав факт приховування ціни на імпортний російський газ підставою для підозр у корупції.

«Два дні на обрахування точної вартості газу для України, які попросила Тимошенко, дають їй простір для вільних імпровізацій з формулою ціни. Створюється враження, що уряд спочатку купив великуваті черевики, а вже потім буде думати, як ходити в більшому на кілька розмірів взутті», - заявив Балога. Він назвав неприйнятним визначення вартості російського газу для українських споживачів від ціни в 450 доларів за тисячу кубів, яку останній місяць нав'язує Москва.

ubr.ua
Якщо уряд буде виходити саме з цієї цифри, тоді Україна може отримувати паливо, щонайменше, за 360 доларів. Проте зовсім недавно, 1 січня цього року прем'єр разом з Президентом визнала економічно обгрунтованою ціну в 201 долар за тисячу кубів. У різниці між цими цифрами, на думку глави Секретаріату, і може криться корупційна складова українсько-російських газових угод.

«Ключові держави Європейського Союзу - Німеччина, Австрія, Словаччина - у цей час купують газ за ціною менше 300 доларів за тисячу кубів», - відзначив він. «У цей же час Україна змушена імпортувати паливо за значно більшу ціну. Може, географія змінилася, і з учорашнього дня наша країна вже в ЄС?», - запитав Балога.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору