Рівне:

Створення та просування сайтів

Квартирне питання по-клесівськи

Суспільство 28-лип, 2005, 14:449 prov 1 409
П’ятдесятирічний Микола Онищенко із селища Клесова, що на Сарненщині, – інвалід другої групи. Важка хвороба РЕЙНО, пов’язана із порушенням системи кровообігу, ще кілька років тому обмеживши можливість пересуватися, кардинально змінила життя чоловіка. У зв’язку з цим проживання на четвертому поверсі стало не те що незручністю, а справжньою мукою для нього самого та його родини.
– Тому у квітні минулого року я звернувся із заявою до Клесівської селищної ради про обмін моєї житлової площі на іншу, яка б знаходилася на першому чи хоча б на другому поверсі, – розповідає пан Микола. – Адже відповідно до статті 30 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів”, “жилі приміщення, займані інвалідами або сім’ями, у складі яких вони є, під’їзди, сходові площадки будинків, у яких мешкають інваліди, мають бути обладнаними спеціальними засобами та пристосуваннями”. А обладнання здійснюється органами місцевого самоврядування, підприємствами чи установами, у віданні яких знаходиться житловий фонд. У разі невідповідності житла інваліда вимогам, визначеним висновком медико-соціальної експертизи, і неможливості його пристосувати до потреб інваліда може проводитись заміна жилої площі.
Саме в той час на балансі Клесівської сільської ради на першому поверсі була двокімнатна квартира, яка підлягала розподілу. Інвалід вирішив, що зможе свою трикімнатну на четвертому поверсі обміняти на неї. Отож, зібравши всі необхідні документи, Микола Онищенко подав заяву із уже зазначеним проханням. Згодом, через кілька тижнів, відбулося засідання виконавчого комітету, на якому розглядали справу пана Онищенка про обмін квартири. Але чомусь ніхто не повідомив чоловіка, коли і де відбудеться розгляд його заяви. І 19 травня 2005 року на цьому засіданні у проханні Миколі Онищенку відмовили, посилаючись на відсутність медико-соціальної експертизи. Хоча раніше про цю довідку не йшлося, а заяву зареєстрували і без неї.
– Вважаючи, що рішення прийняли неправомірно, а заява не була всебічно, повно та об’єктивно розглянута, я написав скаргу до Сарненської райдержадміністрації та до Сарненської прокуратури про перевірку правомірності дій Клесівської селищної ради, – зазначає пан Микола. – Відповідно до мого опротестування виконання рішення про розподіл квартири (згідно із законодавством!) мали б відкласти до наступного засідання виконкому для з’ясування всіх обставин зацікавлених осіб. Проте не тут то було. Клесівська селищна рада відразу через день після засідання виписала ордер іншій зацікавленій стороні. І це незважаючи на те, що ця людина стояла у черзі позачергового розподілу під № 2. Першою була багатодітна сім’я померлого інваліда-чорнобильця.
Далі стало ще цікавіше. Сарненська прокуратура, розглянувши справу, винесла протест щодо рішення виконавчого комітету. А також поставила вимогу “скасувати дане рішення як таке, що суперечить вимогам Законів України “Про звернення громадян”, “Про основи соціальної захищеності інвалідів”. Повторно організувати розгляд звернення громадянина Онищенка М.М.”
– Але Клесівська селищна рада практично проігнорувала протест, – обурюється пан Микола. – Лише пояснили, що квартиру, на яку я претендував, розподілили ще на засіданні, яке передувало поданню моєї заяви. Але це неправда. Адже я маю копію ордера на цю квартиру. У ньому чітко чорним по білому написано (і все це завірено селищним головою паном Шіпком), що ордер № 63 від 21.05.2004 року виданий на підставі рішення виконкому Клесівської селищної ради від 19.05.2004 року. Отож, виявляється, селищна рада не тільки порушує права громадян, а й дає неправдиві свідчення для правоохоронних органів.
Були ще заяви, та марно, так і досі ніхто не зважив на потреби інваліда. Тільки раз запропонували квартиру в іншому кінці містечка – зовсім необлаштовану – ні ванни, ні води, навіть туалет на вулиці. Альтернатива для інваліда, безумовно, неперевершена!
– Та далі це беззаконня тривати не повинне, – говорить Микола Онищенко. – Десь має знайтися правда. Тому, очевидно, справу доведеться вирішувати у судовому порядку.
А що ж на усе це органи місцевого самоврядування, у віданні яких знаходиться житловий фонд? Селищний голова Василь Шіпко спершу взагалі заперечував існування опротестування рішення виконкому прокуратурою. Потім сказав, що воно, якщо було, то, напевне, в проханні пану Онищенку відмовили повторно. Та, зрештою, це рішення виконкому і він нічого змінити не може...
Марина ДАНИЛЮК,
Клесів
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору