Рівне:

Створення та просування сайтів

У ГЕТЬМАНА КРАДУТЬ БУЛАВУ

Особливий погляд 05-лют, 2009, 12:589 prov 1 032
Пам’ятник гетьману Богдану Хмельницькому у селі Гільча Здолбунівського району спорудили ще в далекому 1970 році. За багатьма історичними переказами і легендами саме на цьому місці колись знаходилася могила мужніх захисників рідної землі — козаків.
Приблизно у той же період аналогічні монументи легендарному народному ватажку встановили у Рівному та селищі міського типу Мізоч Здолбунівського району. Вони гордо і непорушно стоять і нині.
А ось гільчанському Богдану судилася нелегка доля, бо його постійно тероризують і переслідуюсь мало не містичні неприємності. За інформацією Тамари Василиної, секретаря Миротинської сільської ради, до складу якої належить і село Гільча, скульптура уже четвертий раз за роки свого існування позбувається булави. А який же це гетьман без символу влади?!
Вперше бетонна булава випала із бетонної руки Богдана Хмельницького ще п’ять років тому. Терміново виготовили і встановили новий символ влади із металу. Але збирачі брухту викрали її уже наступної ночі.
Вирішили вручити скульптурному гетьману булаву, виготовлену із дерева. На щастя, дерев’яних відходів поки що не приймають пункти вторсировини, хіба що хтось візьме на дрова. Але найгірші передбачення односельчан збулися — незабаром дерев’яна булава теж десь щезла.
А останню булаву вирішили виготовити взагалі із примітивних матеріалів, щоб уже ніхто не зазіхнув: із гумового дитячого м’яча і дерев’яної палиці. Правда, пофарбували черговий витвір у сріблястий колір. І це було чи не найбільшою помилкою. Адже зловмисники, очевидно, вважали, що вона виплавлена із натурального срібла, і також не забарилися булаву поцупити.
Ось таких нескінченних поневірянь із булавою постійно зазнає скульптура гетьмана, а із нею також місцева влада у селі Гільча.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Здолбунівський район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору