Рівне:

Створення та просування сайтів

Зошити, щоденники і «пупоманія»

Що новенького? 14-гру, 2006, 14:399 Lobanovskiy 1 414
Вивчати можна все. Я, наприклад, якось почав вивчати і досліджувати шкільні щоденники і робочі зошити учнів. Як на мене, тут яскраво видно два протилежні полюси. З одного боку — перший викликає задоволення, з іншого — хвилює і непокоїть.У багатьох щоденниках і зошитах маємо змогу зустріти те, що, без сумніву, прислужиться школярам у їхньому навчанні. Візьмемо, наприклад, щоденник видавництва «Зоря», що у Дніпропетровську. Тут ми можемо зустріти зображення карти нашої держави, національні символи тощо. Це саме можна адресувати і продукції товариства «Бріка», де є знаки дорожнього руху, прапори різних країн, правила поведінки для учнів. Проте, крім позитивного, хвилює інше. Ось, наприклад, дві розфарбовані красуні, з дуже «бідною» одяганкою, злилися в одне ціле, неначе сіамські близнята. Або є інша краля з декольте, з-під якого ледве не виглядають відомі всім принадливі речі, а трохи нижче і пупок. Щодо пупків, то їх зображення можна назвати не інакше як «пупоманією». Та Бог з ними, отими анатомічними, так би мовити, наочностями для сучасного школярства. Головне, останнім часом саме цю моду переймають багато школярок, демонструючи пупики, яких аж ніяк не можуть прикрити їхні міні-кофтини.
В одному з щоденників побачив кралю-модель, де вбрання являло собою мініатюрний вигляд смужки на дуже інтимній частині тіла. І таких фотокопій дуже багато. Як на мене, то в шкільних зошитах і щоденниках такі речі нівелюють те хороше і потрібне, що повинні сприймати діти у навчально-виховному процесі школи. Я не ідеалізую всі виховні процеси, які ми пригадуємо з часів Союзу, проте подібного вчителі і батьки побачити не могли.
Не можу обминути ще однієї деталі. В одному з щоденників, коли добре придивитися, частина вбрання зарубіжної моделі була добре подряпана: здавалось, що хтось із майбутніх мужчин хотів споглянути: а що воно там?
Особисто я глибоко шаную наших артистів і спортсменів. Вони зробили і роблять чимало для зростання іміджу нашої держави. Проте афішувати їх багатьма десятками, втискуючи в зошити і щоденники, певне, уже занадто. А що про це та інше думають батьки учнів? Думки виявилися також полярними. Батько однієї з учениць виявився великим противником того, що чимало учнів, особливо дівчат, починають переймати моду саме із зображень, які зустрічаються на сторінках видань, призначених для навчання.
Проте мати однієї учениці заявила прямо: «Ви просто відстали від часу і моди». Довелося висловитись контраргументом, а саме, що школа — то не виставка мод, а навчальний заклад, де існують свої закони і давно встановленні правила поведінки й етикету, де все підпорядковане одній меті — навчанню і вихованню, в тому числі і зовнішній пристойності.
А ось діалог з матір’ю ще одного учня — уже першокласника. Вона, між іншим, підійшла до мене першою, була колись моєю ученицею.
— Отоварилась, — каже, — на нашому базарі.
І показала відому річ для зберігання учнями олівців, ручок та іншого причандалля, а саме — пенал. На тильній стороні — зображення супермена. — Обходила весь базар, — сказала скрушно і тільки ось цього бовдура знайшла. Всі інші пенали із зображенням напівголих дівок.
І наостанок: хто дарує нашому учнівству зошити і щоденники, про які вже говорилось вище? Це ДП «Бумага ВАТ» з Дніпропетровська, видавництво «Школяр» з Тернополя, «Фактор-друк» з Харкова і десятки інших.
Леонід КУЛІШ,
Сарненський район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору