Рівне:

Створення та просування сайтів

ТУБЕРКУЛЬОЗ ЖЕРТВ ОБИРАЄ САМ

Актуально 30-бер, 2006, 10:349 prov 1 479
В Україні щорічно виявляють 35-40 тисяч осіб, хворих на туберкульоз, а ще близько 10 тисяч людей помирають від цього захворювання. Така страшна статистика, здавалося б, мала стати поштовхом до конкретних дій з боку наших медиків і, передусім, чиновників. Втім, а віз все іще там…
Як розповів генеральний директор ТМО «Фтизіатрія» Ярослав Ничипорчук, сьогодні в Україні захворювання набуло ознак епідемії, про що ще у 1995 році оголосила Всесвітня організація охорони здоров’я. Тоді ж у нашій країні була створена відповідна законодавча база, проте суттєвого значення вона не мала, осільки не була підкріплена фінансово. І ця фінансова нерегулярність спричинила до перебоїв у постачанні хворих ліками та медикаментами, що потягнуло за собою іншу проблему – стійкість палички Коха до антибіотиків.
І нестача фінансів стала першочерговою причиною інших проблем. Так, спостерігаємо тенденцію росту захворювання на туберкульз серед дітей віком до 14 років, а також серед людей, яких ми не відносимо до так званих груп ризику (наркоманів, алкоголіків, малозабезпеченого населення). І що найбільше вражає, хворіють на туберкульз і самі медичні працівники. У 2005 році у Рівненській області таких випадків було 19. І це, як стверджує пан Ничипорчук, не через те, що вони перебувають у контакті з хворими чи не вистачає дезинфікуючих речовин. Причина значно банальніша – лікарі-фтизіатри просто-напросто бідні незабезпечені люди. Як результат – дефіцит медичного персоналу. Кількість фтизіатрів на Рівненщині зменшилася на 13 відсотків, а їх середній вік становить 60 років. Поряд із цією стоїть і інша проблема – зменшення протитуберкульозних закладів – диспансерів та санаторіїв. Їх за 1990-2004 роки в Україні зменшилося на третину.
Благо, нині почали відбуватися певні зрушення у цьому напрямку. У 2005 році з Держбюджету було виділено 33,7 мільйона гривень, які рівномірно розподілили по всіх регіонах, що дало змогу забезпечити всіх хворих І та ІІ ряду необхідними ліками та медикаментами. Нинішнього року ця сума є ще більшою. Можливо, це і є перші кроки до того, аби Україна вийшла з числа неблагополучних країн щодо захворювання на туберкульоз.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору