Рівне:

Створення та просування сайтів

НАРКОМАНИ ОТРИМУВАТИМУТЬ НОВІ ШПРИЦИ

Актуально 06-кві, 2006, 11:399 prov 1 023
На Рівненщині стартували проекти «Надання комплексної підтримки споживачам ін’єкційних наркотиків» та «Соціальний супровід і формування прихильності до антиретровірусної терапії серед людей, які живуть з ВІЛ та потребують лікування». Основною метою проектів є зменшення кількості випадків інфікування ВІЛ та формування свідомості того, що без лікування інфекції СНІД неминучий.
За реалізацію проектів взявся Рівненський обласний благодійний фонд «Майбутнє без СНІДу». Головними ж фінансовими донорами виступили Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні, який виділив 75 тисяч гривень, та 60 тисяч надійшло від Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ.
Як розповіла керівник проекту «Надання комплексної підтримки споживачам ін’єкційних наркотиків» Ганна Ващук, на сьогодні на Рівненщині більше 80% ВІЛ-позитивних інфікувалися під час вживання наркотичних речовин ін’єкційним шляхом. А нині в області офіційно зареєстровано півтори тисячі наркозалежних людей. Тому у рамках проекту не беруться боротися з наркоманією – для цього є відповідні служби. А мають на меті зменшити шкоду та небезпеку від вживання наркотиків. Для цього в Рівному створюється пункт обміну використаних шприців.
— Але наше завдання — надати комплексну допомогу: не лише обміняти використані шприци на нові, а й заохотити наркохворих до безпечного сексу (для цього роздаватимуть і презервативи), дати стерильні серветки, зеленку, мазь, щоб змастити уражені вени, — говорить президент Благодійного фонду «Майбутнє без СНІДу» Олена Гандзюк.
Звичайно, що допомогти всім не вдасться. Втім, стверджує Ганна Ващук, планують охопити близько 500 наркоманів. Також вона переконана, що вдасться домовитися з міліцією, щоб обмінник не став місцем «випасання» наркозалежних. Адже пункти обміну уже діють у багатьох областях, і проблем з цього питання поки що не виникало.
Допомогти хворим на СНІД та ВІЛ-інфікованим має на меті й проект ”Соціальний супровід та формування прихильності до антиретровірусної терапії серед людей, які живуть з ВІЛ та потребують лікування”. Таким людям проводитимуться тренінги, видаватимуть продуктові пакети. А також вчитимуть самодопомозі у групах «анонімних наркоманів» та «анонімних ВІЛ-інфікованих» і безкоштовно консультуватимуть.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору