Рівне:

Створення та просування сайтів

Німеччина... така, як вона є

Новини регіону 13-кві, 2006, 12:189 prov 2 751
Чим приваблює нас Європа? Новими можливостями? Цікавим життям? Купою грошей? А, можливо, новими враженнями? Як на статус туриста — можливо. Немає де правди діти, Берлін — це великий осередок культурного життя і цікавих вражень. Але сьогодні не про туристів, які заїжджають щонайбільше на місяць, щоб ознайомитися з культурою тієї чи іншої держави. Сьогодні мова піде про Німеччину, зокрема про її столицю Берлін, такою, якою я її побачила як житель цього міста. З усіма її проблемами та специфікою життя.
Заробітки
Тема, котра цікавить кожного потенційного заробітчанина, який, залишивши рідну домівку, сподівається знайти щастя за кордоном. Хоча на заробітки до Німеччини люди їдуть все менше і менше. Те, що важко отримати візу, це ще не агргумент. Винахідливості нашого народу можна позаздрити, кмітливості достатньо. Питання в тому, хто їх чекає там. Відомо, що наразі безробітних у Німеччині 4,7 мільйона, а це 11,2 відсотка від усього працездатного населення.
Німці все частіше пакують валізи і їдуть на заробітки до Швейцарії, Австрії та Данії, працюють там переважно в готелях або виконуюють функцію робітників.
Але повернімося до столиці. Скільки ж можна тут заробити, якщо пощастить? Середня заробітна плата тут становить від 1200 до 1500 євро, що на українські гроші 7320 - 9150 гривень. Таку суму заробляють легальні працівники. Що ж дістається нелегалам? “Schwazarbeiter”, як їх тут називають, котрі виконують чорну роботу, отримують за годину праці від 5 до 8 євро. Але не варто радіти, німецька зарплата — це не українська, що дав шеф, те й поклав собі до кишені. Але про це потім.
Життя
У цій країні, зокрема на Сході, існує велика проблема з народжуваністю та відносинами між чоловіком та жінкою. Кожна третя подружня пара розлучена. 19 % дітей ростуть у одного із батьків, переважно з матір’ю. В основному сім’я має лише одну дитину. Лише 3% німців виховують 4 дитини. Кожна третя людина віком від 20 до 40 років живе окремо, на самоті.
Хоча сільське населення більше тішить сімейними відносинами, там понад 90% дітей живуть разом з одруженими батьками. Німецьке життя представлене, так би мовити, у двох варіантах: з дітьми у сільській місцевості і без дітей у містах.
Такі сімейні відносини є цілком нормальними тут, хоча вони ще дико сприймаються у нас, де “цивільним шлюбом” живе переважно молодь. Багато дітей у німецькій сім’ї — це дорого, і робота не дозволяє цього. Проте уже самі відносини у родині дещо відрізняються від традиційної української сім’ї. Наприклад, чоловік живе з іншою жінкою із своїми дітьми, а німецькі діти до своїх батьків звертаються по імені. Так можна продовжувати довго. І чим більше спостерігаєш, тим більше дізнаєшся, дещо імпонує, дещо розум не сприймає.
Культура у яскравих проявах
Німці — люди не закомплексовані, це я зрозуміла відразу. Варто прийти на будь-який пляж, відразу можна побачити жінок у костюмі Єви та чоловіків, котрі переодягаються прямо перед тобою. У Німеччині це не заборонено. А поруч бігають діти, також голі, підлітки, які не проти поспостерігати за видовищем.
Великий плюс Німеччині, зокрема Берліну, що тут багато спортсменів. У столиці для велосипедистів існують спеціальні велосипедні доріжки. Щодня тут побачиш як молодих, так і літніх людей, котрі бігають. У вихідні любителі спорту йдуть у фітнес чи басейн, але це вже коштує гроші, і... чималі.
Податки
Повернемося до прибутків, котрі неодмінно супроводжує заплутана податкова схема Німеччини.
Отож, заробітну плату людина отримує у брутто. З суми, для прикладу, 1200 євро, вона мусить заплатити податок на прибуток. У кінці року працівник здає декларацію про доходи, й уже в залежності від того, скільки ти заробив, вираховуються податки. Система проста — заробив більше — платиш більше, менше — значить менше, але неодмінно сплачуєш. Втім варто зазначити, що хоч і податки у Німеччині дуже високі, така система не дозволяє підприємствам працювати за тіньовою схемою.
Аліна Будафенко,
Берлін.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору