Рівне:

Створення та просування сайтів

Проблема йододефіциту на Рівненщині не вирішується

Актуально 27-кві, 2006, 10:279 prov 1 208
— Рівненщина залишається однією з найбільш йододефіцитних областей України, — повідомила головний ендокринолог області Алла Черняк.
За словами Алли Черняк, упродовж останніх чотирьох років на реалізацію обласної програми подолання йододефіциту кошти з місцевого бюджету не виділяються.
— Проблема не вирішується, тому що немає відповідної законодавчої бази, – наголосила Алла Черняк. 38 дітей на Рівненщині захворіли на рак щитовидної залози. Чи не найбільше випадків захворювання серед дітей виявлено в Рокитнівському районі.
Як зауважила Алла Черняк, у Рівному уражень щитовидної залози значно менше, ніж в області. Втім, щоб вирішити цю проблему, необхідно прийняти відповідну програму на загальнодержавному рівні. Щоб ліквідувати йододефіцит, необхідно провести загальну йодизацію солі. Це аж ніяк не зашкодить людям, які зазнали впливу радіоактивного йоду після Чорнобильської катастрофи. Навпаки, дефіцит йоду в організмі жінки під час вагітності та в перші роки життя дитини призводить до неповноцінного розвитку мозку, внаслідок цього виникають порушення розумової діяльності.
Чому ж дотепер в Україні не прийнято закону про загальну йодизацію харчової солі? Відповідь на це запитання намагаються знайти також автори документального фільму “Чорнобиль. Зона безглуздя”, презентація якого відбулася днями в Рівному.
Наталія ЛЕВЧУН,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору