Рівне:

Створення та просування сайтів

95-річна вишивальниця

Особливий погляд 11-травня, 2006, 15:519 prov 1 362
У кримській столиці вшановувався 95-літній ювілей знаної вишивальниці Віри Роїк. В одному з місцевих театрів народну майстриню вітали земляки з Полтавщини, представники влади, місцева влада, українці з Естонії, поети, співаки, танцюристи.
Віра Роїк потопала у квітах, на її честь виголошувались прекрасні слова. Оплесками усіх присутніх було зустріте повідомлення про встановлення премії ім.В.Роїк, яку отримуватимуть визначні митці, а першим її лауреатом заслужено визнана сама ювілярка. На цьому святі побував і директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига. Ось що він розповів нашому кореспонденту:
— Вишивані доробки Віри Роїк стали відомі волинянам завдяки її подорожі з виставкою “Український рушничок” нашим краєм влітку минулого року. Її невтомна й багаторічна праця принесла насолоду та задоволення усім, хто завітав до музейних закладів Луцька, Колодяжного та Рівного.
Саме тому з привітанням та подарунками прибули до Сімферополя автор цих рядків та луцький вишивальник Юрій Савка. Подарунок пана Юрія вразив не лише ювілярку, але й усіх її гостей. Вишитий портрет пані Віри займе почесне місце у майбутньому музеї її робіт “Український рушничок” у Сімферополі. Сьогодні це питання розглядається кримською владою...
А в Кримському краєзнавчому музеї відбулась науково-практична конференція “Творчість Віри Роїк у контексті розвитку декоративно-прикладного мистецтва України”, на якій науковці, музейні працівники, народні майстри, студенти проаналізували творчі доробки майстрині, її виставкову діяльність.
Пані Віра відсвяткувала чергову дату. Здавалося б, нарешті можна й відпочити. Проте так може сказати лише той, хто не знає її характеру. Саме тому вже у цьому місяці сота! персональна виставка майстрині відкриється у Дніпропетровському історичному музеї ім.Д.Яворницького. А влітку її роботи повинні побачити Галичина, Буковина й, можливо, Закарпаття.
Юрій БЕРЕЗА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору