Рівне:

Створення та просування сайтів

Коротко

Україна і світ 02-кві, 2009, 09:259 prov 1 198
Українці тримають на руках 40-60 млрд. доларів
Українці тримають від 40 до 60 млрд. доларів готівкою і не віддають їх у банки, — повідомив президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко.
Якщо ці гроші повернути в банківську систему, не буде необхідності просити у МВФ черговий транш кредиту.
За його словами, основна проблема української економіки полягає у відсутності довіри населення до банків. “Проблема кризи в банківській системі не в тому, що не вистачає грошей”, — переконаний Сугоняко.
Тому першочерговим завданням для влади він називає повернення довіри людей до банків.

До осені українська економіка згорнеться на 40%
Без кредитної підтримки банків вже до осені економіка України згорнеться на 30–40%, прогнозує екс-заступник голови Національного банку Сергій Яременко. А банки, сконцентровані на добуванні грошей для повернення вкладів, за його словами, не можуть кредитувати.
“Підприємства, які вже упродовж шести місяців (з жовтня 2008-го по березень 2009-го) не мають кредитної підтримки, втрачають до 60% обігових коштів. Таким чином, уже до вересня діяльність більшості українських компаній просто зупиниться”, — заявив Яременко.
На думку експерта, в таких умовах зможуть вижити тільки експортно-орієнтовані підприємства, а також частина компаній харчової промисловості, які разом створюють не більш як 70% вітчизняного ВВП.
Відповідно, звужена економіка вже не потребуватиме нинішньої кількості банків. Разом із падінням реального ВВП приблизно на третину доведеться скоротитися і банківській системі.

Рівень безробіття у розвинених країнах подвоїться,прогнозують експерти
Глобальна економічна криза суттєво вплине на працюючих, а кількість безробітних подвоїться у багатьох розвинених країнах, заявили представники Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).
“До кінця 2010 року рівень безробіття може подвоїтися в усіх країнах G-8, за винятком Японії,” — йдеться у прогнозі. В цьому році рівень безробіття в 30 розвинутих країнах світу зросте в середньому на 4,2%. Ще в листопаді прогнозувалося зростання на 0,4%.
В галузі економіки передбачається “досить поступове відновлення” в першій половині 2010 року, якщо буде виконано ряд умов. Навіть цей “підйом” грунтується на припущенні, що напруженість на фінансових ринках спаде до кінця 2009 року, а грошово-кредитна і фіскальна політика й надалі буде підтримувати економічне зростання.
ОЕСР закликав керівників G-20 на саміті в Лондоні “втрутитися швидко та ефективно, щоб уникнути ситуації, коли фінансова криза переросте в повномасштабну соціальну кризу, з серйозними наслідками для працюючих і з низьким рівнем прибутку”.
Джон Еванс, керівник профспілки ОЕСР, заявив: “Працюючі розплачуються за кризу, і гнів буде зростати, поки ми не отримаємо чіткі відповіді на запитання”, — передає ГПУ.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору