Рівне:

Створення та просування сайтів

ПИСЬМЕННИКИ – У НАСТУП ЗА ЧЕСТЬ РІДНого СЛОВА!

Актуально 08-чер, 2006, 10:379 prov 1 500
Рада Національної спілки письменників України обговорила питання мовної політики в державі й дійшла до висновку, що прийняті в низці регіонів України ухвали про надання російській мові статусу регіональної є грубим порушенням Конституції України, міжнародних законів і виходять за межі повноважень місцевих органів самоврядування.
У прийнятій Ухвалі творці слова заявляють, що все це загрожує громадській злагоді та міжнародним відносинам у суспільстві і є серйозною небезпекою для утвердження української політичної нації, є демонстрацією антиукраїнської й антидержавної політики «п’ятої колони» в Україні. Виходячи з того, українські письменики категорично протестують проти ухвал низки міських та обласних рад як таких, що несуть явний сепаратистський, деструктивний характер. Це відкрита атака на українську мову, свавільне ігнорування прав етнічних українців, які споконвіку живуть на цих територіях. Письменники в Ухвалі нагадують, що на територіях Донеччини, Луганщини та Харківщини українці становлять переважну більшість населення і що, згідно з переписом, 85 відсотків українців в Україні рідною мовою визнали українську.
Рада Національної спілки письменників звертається до Президента України, Верховної Ради V скликання, лідерів блоків, котрі формують «помаранчеву» коаліцію, керівників партій національно-демократичного спрямування, органів місцевого самоврядування, східної та західної української діаспори, росіян в Україні, національних меншин в Україні, української молоді, усіх представників науково-технічної, освітянської, медичної інтелігенції, українського духовенства з такими словами: «Брати і сестри! Українська мова в небезпеці! Від кожного з вас особисто залежить її доля, її становище, її майбутнє…Український народе! Даним тобою правом ми кличемо кожне неспідлене серце в наступ за честь і гідність нашого слова, за священне ім’я нашої України. Будьмо разом!»
Юрій БЕРЕЗА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору