Рівне:

Створення та просування сайтів

Шкільні внески зробити прозорими і добровільними

Останні новини 06-травня, 2009, 12:489 prov 908
Шість громадських організацій та двоє депутатів Рівнеради підписались під зверненням до міського голови Володимира Хомка та начальника міського управління освіти Віталія Новака. У зверненні викладені пропозиції для покращення у школах Рівного ситуації зі збором батьківських внесків.
Підписанти пропонують владі зробити кроки, які допоможуть шкільні добровільно-примусові внески зробити насправді благодійними пожертвами.
Серед запропонованих заходів – посилення звітності за благодійні внески, встановлення відповідальності адміністрації школи за звітність перед батьками, повна відкритість звітів із розміщенням їх на сайті міської ради, навчання адміністрацій шкіл та батьківських комітетів сучасним способам залучення коштів та інших ресурсів для діяльності та розвитку шкіл.
Ініціатором звернення до міської влади стало Рівненське агентство журналістських розслідувань, яке у лютому-березні 2009 року опублікувало в «Рівненській газеті» серію статей із висвітленням теми шкільних внесків. В статтях, окрім іншого, оприлюднені результати проведеного у грудні 2008 року Агентством журналістських розслідувань опитування 300 батьків рівненських школярів. Згідно з даними опитування, 45% батьків вважають, що шкільні внески збираються з них під тиском, а детальну звітність про використання цих внесків дають лише приблизно третині з опитаних.
– Ми пропонуємо владі запровадити чіткі і універсальні заходи звітності у всіх школах, щоб будь-хто з батьків міг у зручний для себе спосіб перевірити, на що витрачаються його пожертви, – говорить головний редактор Рівненського агентства журналістських розслідувань Володимир Торбіч. – Наразі адміністрації шкіл всю звітність спихають на батьківські комітети, які звітуються переважно абияк. Через це більшість батьків не знає точно шлях своїх внесків. В результаті розслідування нам стало достеменно відомо, що задають план збору внесків і визначають, на що підуть ці кошти, фактично дирекції шкіл. Тому саме вони мають звітуватися.
У лютому цього року начальник міського управління освіти Віталій Новак у інтерв’ю Агентству журналістських розслідувань так відгукнувся з приводу важливості звіту за внески: «…Якщо люди відривають від себе, то вони мають знати, що це пішло їхній дитині. А якщо вони не знають, на що воно пішло, або бачать, що без цього можна обійтися, то безумовно це питання вже неправомірне», — повідомив Рівненський прес-клуб.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору