Рівне:

Створення та просування сайтів

Мріють тут зцілитися від недуг

Особливий погляд 14-травня, 2009, 11:429 prov 1 313
Невеликі Онишківці – найпівденніше поселення області. Перша писемна згадка про них датована 1570 роком, але є свідчення, що село більш давнє і завжди знаходилось під опікою Всевишнього. Коли в 1240-му немилосердний хан Батий вогнем і мечем пройшовсь нашим краєм, то дивним чином тут церква (аби не бути сплюндрованою) пішла під землю. Зосталася від храму благодатна ікона Єрусалимської Божої Матері з дитиною на лівій руці. Минули віки, і нове диво засвідчило: про священне місце Всевишній не забув. Прихід гордився чудотворною іконою пресвятої Богородиці, але вона зникла з храму, який у 1914 році розібрали австрійські вояки на облаштування бліндажів. Потім з’явилась ікона Святої Праведної Анни. На місці з’явлення звели каплицю, зануртувало цілюще джерело, що б’є з-під крейдяного пагорба. Нині це місце – найбільш відвідуваний осередок паломництва України. Сюди з’їжджаються люди звідусіль, аби помолитись, попити цілющої води, попросити заступництва від тяжких недуг. І найбільше Свята Преподобна Анна пособляє страждущим жінкам, які мріють мати дітей.
Сяючі бані скиту, що з’явився на початку цього століття, згідно з рішенням Священного Синоду УПЦ — як складова частина свято-Миколаївського монастиря, видно здалеку. Дорога до цілющих джерел святої Анни забита автівками з усіх регіонів країни. Сюди їдуть паломники, аби преклонитись до ікони святої Праведниці, скупатися у джерелі, води якого мають підвищений вміст срібла та кремнію.
– Аби сталось чудо, — каже матушка – сестра Рахіль, — до великого бажання потрібна й непохитна віра, що завжди рятує душу, веде до пізнання величі святої праведної Анни, може прилучити до Божої Благодаті.
...Жила в іудейському Лазареті сім’я. Була богобоязною, чітко дотримувалась релігійних постулатів, підсобляла храму, бідним. Але гнітило Якима і Анну, що не мали вони дітей. Господь почув прохання вірників, ангел сповістив благочестивій іудейці, що „народить Дочку, Преблагословенну Марію, від якої благословляться всі роди землі та з’явиться спасіння всьому людству”.
Батьки, згідно з даною обітницею, відвели дочку в храм Єрусалимський. Їх називають Боготворцями, а Марія стала Матір’ю Сина Божого. Ось чому перед іконою праведної Анни палко моляться жіночки, аби Господь послав довгоочікувану дитину.
У часи войовничого атеїзму капличку зруйнували, джерело залили мазутом і соляркою, закрили бетонними плитами. Але воно „оживало” знов і знов, самоочищувалось. І лише в 1990-их, коли Україна стала незалежною, святиню відновили. Тут з’явилась церква, освячена на честь Святої Праведної Анни. Сюди переїхали 10 насельниць із Городка, аби заснувати монастирську обитель. Зведено й літню церкву, будинок-роздягальню для купальників. Помаленьку впорядковується територія, облаштовано зону відпочинку для приїжджих. Люди можуть побувати на щоденних Службах Божих, придбати сорочки для купання, воду в пляшках, ікони, лікувальні трави. Священнослужителі справляють духовні треби. Останнім часом сюди зачастили навіть високопосадовці з Києва, вважаючи за свій обов’язок зануритися в цілющу воду, температура якої цілорічно тримається в межах 4-6 градусів вище нуля.
А як із дивами? Вам розкажуть про натхненну силу справжньої віри, через яку і відбуваються чуда. Із трирічним хлопчиком, який після занурення в джерело заговорив; із молдаванкою, котрій прочани освятили тут сорочку — і вона народила первістка; із корчанкою, яка стала матір’ю після відвідин Онишківець; із рівнянкою, в якої після занурення в джерело зникли незагоювані післяопераційні шви, і про... Власне, можна наводити й інші свідчення чудотворного впливу джерела Преподобної Анни на стражденних. Ікона, за переказами, час від часу продовжує з’являтися у воді озера. Не дивно, що слава про місце, куди їдуть жінки за материнським щастям, давно полинула за межі Полісся.
Василь ЯНОШІ,
Дубенський район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору