Рівне:

Створення та просування сайтів

70 РОКІВ БЕЗ ЛІКІВ

Суспільство 24-сер, 2006, 10:429 prov 1 405
Її знають і часто шукають безліч людей. Бо вона розуміється на тому, як і чим лікувати різні хвороби та недуги. І при цьому абсолютно не використовує лікарських препаратів на хімічних основах, які, рятуючи одні органи, навіки «гроблять» інші. 70-річна Марія Кулик із Корнина Рівненського району спеціалізується на лікарських рослинах.
— Я й досі не знаю, яка на смак та пігулка, — зізнається Марія Кулик. — Бо ніколи їх не вживала. Раптом який недуг підкрадеться — запарюю трави. Тим і лікуюсь. Звичайно, у лікарні все-таки як пацієнтці бувати доводилося — коли вирізували апендицит та у стоматолога.
Своїми знаннями пані Марія намагається допомагати й іншим. А працює вона зовсім не за принципом ОБС (одна баба сказала), а спираючись на багатолітній досвід та величезне теоретичне підґрунтя. Адже має медичну освіту, хоча здобувала її не в інститутах чи університетах. Нині покійний дядько пані Марії Володимир Царлов свого часу був відомим у краї лікарем, мав звання професора медичних наук. І саме під його пильним наглядом у важкі повоєнні роки жінка здобула необхідний запас знань та навиків.
А потім більше тридцяти років працювала у військовому госпіталі фізіотерапевтом. Разом з тим у вихідні ходила збирати лікарські рослини. І по цей день, як тільки починає спадати останній сніг, вона вирушає у ліс та на луки збирати перші паростки лікарських рослин.
Деякими своїми фітотерапевтичними секретами Марія Кулик поділилася із читачами «Провінційки». Кожна рослина має певний період, коли її лікувальна сила найбільша — для одних трав це світанок, для інших — вечір. Та чи не найуважніше потрібно ставитися до місця, де ростуть рослини — для лікування підходять лише трави, зібрані в чистих місцях: подалі від заводів, фабрик, автошляхів.
Висушує ж лікарські рослини пані Марія на горищі. Як вона стверджує, завдяки натуральному висиханню вони зберігають всі свої цілющі властивості. По-іншому цього робити не рекомендується: під прямим сонячним промінням відбувається руйнування хімічного складу рослини.
Більшість настоїв з лікарських рослин готуються у пропорції: столова ложка трави на склянку води. Втім, деякі рослини під дією кип’ятіння втрачають свої лікувальні властивості. Тому з них (а це м’ята, меліса) варто готувати настій — залити траву окропом і настояти впродовж години.
Марія Кулик стверджує, що ванна з сосни та м’яти, мішечок під подушкою із шишками хмелю та настій з липового цвіту та пелюсток білої троянди допоможуть від безсоння. Якщо безсоння є наслідком перезбудження нервової системи, то допоможуть настої меліси, пустирника, хмелю та м’яти. За її словами, у перелік трав, які допоможуть від розладів сну, можна включити й корінь валеріани, огіркову траву, материнку та плоди і квіти глоду.
Трави втамовують біль не менш ефективно, ніж знеболювальне, переконана пані Марія. Особливо треба надавати перевагу травам при лікуванні дітей. Мами часто жаліються на те, що у їхніх дітей часто болить у боці після уроків фізкультури чи коли вони сильно набігалися. Це стається, коли в дітей буває застій жовчі. При такому болю, за словами Марії Кулик, добре пити настій із суміші лісової суниці, лопуха, пижма, грициків. Столову ложку збору треба залити склянкою окропу, довести до кипіння, настояти 40 хвилин і пити по чверті склянки впродовж дня. Добре пити такий настій і дорослим, які мають жовчнокам’яну хворобу.
Якщо люди страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту, пані Марія рекомендує вживати сік редьки. Він допоможе при болях у шлунку, “під ложечкою”, у правому підребер’ї, у ділянці трохи вище пупка. Помічним є і сам сік, і в поєднанні з медом. Але коли хворе серце чи є камінь у нирках, то сік пити не можна. Бо це може спровокувати загострення хвороби. Коли в дітей болить живіт через глисти, жінка радить пити настій з гарбузового насіння.
Щодо головного болю, Марія Кулик переконана, що причина такого нездужання може бути у перевтомі і постійних стресах. Тому потрібно пити настій, що додає сил і підсилює імунітет. Тут допоможе корінь ехінацеї, цикорій, деревій, плоди горобини, шипшини й листя кульбаби. Дещо втамувати зубний біль, поки не потрапите до стоматолога, можна за допомогою кімнатної рослини каланхое. Листок треба порізати в кашку, покласти її на лляне полотно і прикласти до зуба. Так добре робити і при пародонтозі, коли болять і кровоточать ясна. Хорошим знеболювальним є капуста. Пані Марія зазначає, що капустяні листки добре прикладати, коли болять суглоби, набрякли ноги. Свіжий листок треба змочити в окропі, зрізати прожилки і тоді прикласти його до болючого місця. Цікавим рецептом поділилася Марія Кулик із жінками, у яких виникають болі під час “місячних”. Ефективною є суміш із листя ожини, суниці, шовковиці, кропиви, квітів нагідок, трави розмарину, польового хвоща, деревію, ягід ялівцю. Настій знімає болі та очищає кров.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору