Рівне:

Створення та просування сайтів

ХРІН - ПОМІЧНІ ЛІКИ, КОРИСНА ЇЖА

Порадниця 23-гру, 2010, 12:049 Lobanovskiy 3 135
У природі немає не лише поганої погоди, а й нездалої рослини. Ось корінь хрону. Ніби й непоказний, і придбати можна за невисоку ціну. Та вартість його незрівнянно більша, бо містяться в корені неоцінні скарби: вітамін здоров’я С - 250 мг % (а в лимоні лише 90 мг %), В, В2, РР, вуглеводи, у значній кількості харчові волокна. Щодо мінеральних солей можна сказати, що тут зібрані найпотрібніші людині і побагато. Це калій, натрій, фосфор, кальцій, магній, мідь, марганець, залізо. Напрошується висновок: хрін - це дуже корисна рослина. Справді, постачаючи організм вітаміном С, цей корінь добре зміцнює життєві сили. У хроні є білкова речовина лізоцим, вона порушує клітинні оболонки хвороботворних організмів (кишкової палички, збудників туберкульозу, грипу, ангіни), що призводить до їх загибелі.
Недарма водним розчином хрону полощуть ротову порожнину і горло, якщо турбує ангіна, фарингіт, стоматит, зубний біль, пародонтит, запалення ясен. Водний настій готують так: 10 г хрону залити 100 мл води, настояти 2-3 год, процідити. Процедуру робити 2-3 рази на день. Цим же настоєм обмивають вранці та ввечері обличчя, коли потрібно звести пігментні плями та веснянки.
Добре зміцнює захисні сили організму (а також корисна у разі жіночих хвороб) така суміш: 100 г кореня добре помити щіткою під проточною водою, перекрутити на млинку для м’яса, сюди здушити сік одного лимона. Тримати суміш в холодильнику, під темним папером. Вживати по 1 ч. л. перед їдою, дітям - по 0,5 ч. л. Якщо така суміш видається дуже гострою, можна хрін змішувати з яблуками, буряком, морквою.
Завдяки гірчичній олії хрін стимулює секрецію залоз шлунково-кишкового каналу, тому поліпшує діяльність печінки, підшлункової залози, органів травлення. Тож водний настій (1 ст. л. хрону залити 400 мл окропу, через 1 год процідити) вживають по 1/4 склянки перед їдою 4 рази на день у разі таких захворювань: гастрит зі зниженою кислотністю, дискінезії жовчних шляхів за гіпокінетичним типом, атонія кишечнику. Настоєм хрону лікують вірусний гепатит, що супроводжується жовтяницею: 500 г тертого хрону залити 1 л окропу, настояти добу в щільно закритій посудині, процідити. Вживати по 1/4 склянки 3-4 рази на день до їди протягом 7 діб.
Такий же настій п’ють хворі на плеврит, запалення легень, гіпертонічну хворобу, лямбліоз.
Настій хрону вважається у народній медицині багатьох країн сечогінним засобом, тому має застосування у разі набряків (винятком є набряки ниркового походження). За жовчнокам’яної хвороби, хронічного холециститу, гострого гепатиту (коли кислотність знижена) слід сік хрону розводити з медом і вживати по 1 ст. л. за 20-30 хв до їди. Корисний хрін і для хворих на цукровий діабет, тоді вживають його тертим разом з кислим молоком (1:10) по одній столовій ложці тричі на день до їди.
Свіжий сік хрону помічний у разі гнійного отиту (закапувати у вухо по 1-2 краплі), облисіння (1-2 рази на день слід змащувати голову до порожевіння шкіри).
Кашку хрону використовують як гірчичник, коли турбує радикуліт, м’язовий біль. Проте покладений на болючу ділянку компрес не слід тримати довго, аби не спричинити опік.
Згадаймо вислІв ГІппократа, що наша Їжа маЄ бути лІками, а лІки Їжею.
Щоб скористатися цілющим арсеналом хрону, треба пролити сльози, але хрін вартий жертв. Пекучий та колючий смак хрону зумовлює те, що його вживають у поєднанні з іншими харчовими продуктами, він годиться до м’яса, риби, яєць, овочевих салатів, додають до кислого молока, сиру, сметани, майонезу. І готувати страви з хрону нескладно.
Салати
картоплі. 400 г картоплі та 150 г вареного буряку натерти крупніше, додати 25 г дрібно натертого хрону, посипати чорним меленим перцем, вимішати, витримати 2 год у холодильнику. Викласти в салатник, полити заправкою: 2 ст. л. олії, 1 ч. л. яблучного оцту розтерти з жовтком. Прикрасити вареним яйцем.
буряку. Потерти чи нарізати дрібно соломкою 150 г вареного буряку, додати 30 г дрібно потертого хрону. Заправка - 3 ст. л. олії, 1 ст. л. лимонного соку чи яблучного оцту, сіль, цукор, кмин.
моркви. 4 морквини, 2 яблука, 1 солоний огірок нарізати скибочками, посолити, додати 1 ложку тертого хрону, полити майонезом (4 ст. л.), посипати зеленню петрушки.
гарбуза. Натерти на тертці з великими вічками 200 г гарбуза, 200 г обчищених яблук, додати 20 г хрону, 1 ст. л. лимонного соку чи оцту, 1 ч. л. цукру, вимішати, прикрасити тертою морквою.
капусти. 150 г перетертої з сіллю білоголовкової капусти, нарізані кубиками 2 варені картоплини та сало (60 г), 1 ст. л. тертого хрону, 1 ст. л. лимонного соку чи оцту, 2 ст. л. олії, сіль, зелень.
квасолі. 1 склянка вареної білої квасолі, 100 г нарізаної кубиками вареної ковбаси, 2 варені яйця, цибулина, 1 ч. л. тертого хрону. Для заправки: 2 ст. л. олії, 1 ст. л. оцту, сіль, чорний перець.
риби. 200 г вареної риби нарізати шматочками, 2 картоплини, огірок - дрібними кубиками. Заправка: 100 г майонезу вимішати з 1 ст. л. хрону.
сиру. 100 г натертого твердого сиру, 0,5 склянки сметани, 2 зубки часнику, 1 ч. л. хрону, зелень петрушки.
Mасло з хроном. 100 г розм’якшеного вершкового масла добре розтерти (збити) з 1 ст. ложкою тертого хрону (можна брати і більше). А якщо додати до смаку лимонного соку та меду - бутерброд вийде предобрий.
N.B. Слід урахувати, що хрін не вживають за підвищеної кислотності, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, ентероколітів, деяких захворювань печінки та нирок.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору