Рівне:

Створення та просування сайтів

Партій багато, Рух – один

Актуально 24-лип, 2009, 10:029 prov 1 267
Партій багато, Рух – один


Саме такі слова були лейтмотивом святкувань 20-річчя Рівненського Руху, які пройшли минулої неділі. Ті два десятиліття, які відділяють нас від подій світанку Української Незалежності, стали шляхом боротьби за утвердження українських ідеалів. Чи виконав Рух свою місію, здобувши Україні волю? Чи доречно йому було зникнути, як це сталося з польською “Солідарністю” чи литовським “Саюдісом”?
Фактично всі, хто виступав на сцені Рівненського академічного музично-драматичного театру, висловлювали переконання: ні, Рух повинен жити, повинен діяти. Адже, на відміну від поляків чи литовців, Народний Рух ще не досяг головної мети: побудови української України. Тільки в такому випадку чергові вибори не ставатимуть загрозою українській незалежності, а Україна посяде чільне місце серед країн Європи.
19 липня по всіх храмах області звучали молитви за Україну та український народ та заупокійні служби за спочилими борцями за Вітчизну. Відвідуючи богослужіння у Свято-Покровському соборі, Голова Народного Руху України Борис Тарасюк та очільник рівненських рухівців Валентин Королюк вшанували пам’ять одного із засновників НРУ на Рівненщині Василя Червонія.
Продовжились урочистості обідньої пори в Рівненському академічному українському музично-драматичному театрі. Його зала була переповнена – відсвяткувати ювілей Руху прийшли і ті, хто двадцять років тому брав участь в Установчій конференції в кінотеатрі “Аврора”, і ті члени НРУ та симпатики його ідей, які долучалися до діяльності партії упродовж цих двох десятиліть, і прості рівняни, яким цікаво, чим зараз живе Народний Рух. “Найголовніше наше завдання, нинішніх рухівців та представників влади, - це вшанувати ветеранів Руху, тих, які у 1989-му не побоялися кинути виклик тоталітарній системі”, - зазначив у своєму виступі голова Рівненської обласної організації Народного Руху Валентин Королюк.
Відтак почесні відзнаки облдержадміністрації, обласної ради та міської ради отримали десятки засновників НРУ на Рівненщині. Це було справжнє свято вшанування героїв (так, саме героїв!) Руху. Голова НРУ Борис Тарасюк також вручив почесні відзнаки Руху. Зокрема, найвищої рухівської відзнаки ”За заслуги перед українським народом” удостоїлися: Ярослав Васюк, один із засновників рухівського осередку на ”Газотроні”, нині – депутат обласної ради, член проводу РОО НРУ; багаторічна голова рухівської організації на Костопільщині, поетеса Зоя Дідич; один із засновників НРУ на Кореччині, який нині вже довгий час очолює районну партійну організацію, Микола Гопанчук; один із засновників НРУ в Тучині Гощанського району, нині – заступник голови Рівненської міської організації НРУ Юрій Мартинюк. Щиро вітаємо їх!
Хоча урочистості не обійшлися, як то мовиться, без ложки дьогтю. Через півтори години безперервних виступів стало зрозуміло, що свято ювілею Руху просто ”забалакується”. Причому складалося враження, що деякі виступаючі, давно не маючи перед собою достойної аудиторії, захотіли банально показати свою ”велику компетентність”. Із самовпевненістю, яка подекуди межувала із бундючністю, зі сцени лунали моралізаторство і повчання. Тому фінальний виступ народного депутата від БЮТ Юрія Прокопчука підвів логічну риску під цим своєрідним ”святом піару”. ”Я прийшов сюди, щоб привітати з ювілеєм велику рухівську громаду Рівненщини і особисто свого друга Валентина Королюка. Натомість я чомусь бачу, як ті люди, які на певних етапах цей Рух зрадили, зараз повчають рухівців, що їм потрібно робити”, — зазначив народний депутат. І хоча Юрій Прокопчук не назвав прізвищ, названі ним люди обізвались самі… Деякі екзальтовані прихильники УНП у притаманному для себе стилі почали кричати ”Ганьба!”…
Ну і, звісно, яке рухівське зібрання обходилося без прийняття якоїсь резолюції чи відозви? Учасники урочистостей у драмтеатрі прийняли звернення до керівництва області не допустити відвідування Патріархом Московським Кирилом під час його візиту в Україну Свято-Воскресенського собору у Рівному, адже з неофіційних джерел відомо, що під час цього можуть відбуватися провокації з боку московських ”православних братчиків”. До честі голови ОДА Віктора Матчука, його реакція була миттєвою. Очільник області, вийшовши на сцену, запевнив присутніх, що у попередній програмі перебування Патріарха Кирила на Рівненщині відвідування цього собору не передбачено. Якщо ж у програмі будуть запропоновані зміни щодо цього – рівненська влада виступатиме проти. Хоча, за словами Віктора Матчука, візит Кирила не має статусу державного, а відтак не погоджується з місцевою владою.
Опісля фактично мітингу, в який перетворилося урочисте засідання в драматичному театрі, та святкового концерту планувалася хода до пам’ятної дошки В’ячеслава Чорновола. Але тут корективи у план святкувань внесла погода – Рівне накрив теплий літній дощ. Дівчата у блакитно-жовтому вбранні з агенції ”СтандАРТ”, винісши зі сцени великий національний стяг, запросили всіх до урочистої ходи. Попереду також вишикувався духовий оркестр 13-го військового корпусу.
Рухівці подолали тоталітаризм, рухівці здобули Україні незалежність, рухівці першими підняли Майдан. І невже хтось думав, що цих людей злякає літній дощ? Святкова хода – відбулась. Можливо, через негоду вулицею Соборною йшли не тисячі, але сотні тих, кого гріло полум’яне патріотичне серце.
Вже згодом, на зустрічі з засновниками Руху на Рівненщині, яка відбувалася у фойє кінопалацу ”Україна”, голова РОО НРУ Валентин Королюк сказав: ”Ми шануємо Вас, дорогі перші рухівці, і Вам дякуємо. Пишаємося, що продовжуємо справу, розпочату Вами. Можливо, дороги Руху і декого з Вас розійшлися – таке життя. Але сьогодні ми звертаємося до кожного: повертайтесь. Разом ми завершимо справу побудови української України”.
Богдан СОЛОГУБ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору