Рівне:

Створення та просування сайтів

Кава – гаряча любов на все життя

Порадниця 30-лип, 2009, 09:349 prov 2 083
В літню спеку надзвичайно приємно освіжитися чимось холодненьким, і на перший план виходять такі напої, як компот зі свіжих фруктів та ягід, лимонад, морс, мінеральна вода. Але справжній кавоман не відмовиться від улюбленого задоволення ні за якої погоди. Тому що кава – це не просто звичайний напій, це справжній ритуал, а запрошення попити кави може означати що завгодно – від приватної розмови двох подруг, розминки перед шопінгом до романтичного вечора тет-а-тет.
Натуральна чи розчинна?
Сьогодні існує багато сортів кави. Але яку б каву ви не придбали, все залежить від її правильного приготування.
Найшвидше готується розчинна кава – залити її кип’ятком займає декілька секунд, що дуже вигідно вранці, коли на збори мало часу. Проте цінителі цього дивовижного напою не дуже поважають розчинний варіант і стверджують, що справжню каву готують тільки в джезві і п’ють не на бігу, а смакують в затишній обстановці. Тож варто витратити більше сил і насолодитися смаком і ароматом напою з молотих зерен. Сирі та не обсмажені зерна не запашні і мають смак так собі. Тому для отримання найкращого напою зерна треба обов’язково обсмажити на невеликому вогні, постійно перемішуючи, доки вони не стануть темно-коричневими.
Кава – це дуже тендітна та вередлива “дама”. Вона не любить чужих ароматів та неприємного сусідства. Отже зберігати її треба у скляному або жестяному посуді під міцно закритою кришкою і бажано готувати свіжий порошок для напою саме перед вживанням.

І задоволення, і здоров’я
Чому люди так люблять саме каву? По-перше, за неповторний пікантний смак. А по-друге, в ній міститься кофеїн – речовина, що тонізує організм та збуджує нервову систему, і тому навіть маленька чашечка запашної кави збадьорює і надає сил. Але лікарі каву... звинувачують. У чому саме? В багатьох “злочинах” перед здоров’ям. Найцікавіше те, що, через деякий час після вердикту його ж і спростовують.
Твердження 1 – кофеїн є тільки в каві, тому достатньо виключити її зі свого раціону, і ви його не отримуватиме. Це не так. Кофеїн також містить і чорний чай – від 28 до 42 мг на порцію, і кола – від 40 до 60 мг на порцію, а також шоколад і навіть деякі ліки від грипу та алергії.
Твердження 2 – кава вимиває кальцій з організму, тим самим збільшуючи ламкість кісток. Це справді так, але щоб такого не відбувалося, зовсім не обов’язково відмовлятися від улюбленого напою – достатньо долити в чашку молоко чи вершки, які компенсують нестачу цього елемента. А краще слідкуйте за своїм харчуванням, щоб організм отримував достатньо кальцію.
Твердження 3 – кава негативно впливає на роботу серця. Прискорити серцебиття може що завгодно – сильні хвилювання, стрес, навіть зміна погоди. Чутливість до кофеїну в кожного з нас індивідуальна, і якщо ви відчуваєте, що серце реагує не так, як завжди, ви стали роздратовані або з’явилося безсоння, спробуйте зменшить кількість чашок кави в день. Отже головне – вживати цей особливий напій в розумних дозах, і все буде гаразд.
Твердження 4 – окрім “оживляючого” ефекту, кава активізує центри пам’яті і уваги. Наукові дослідження довели, що кава не тільки робить це, а й надає такі якості на довгий період – її вживання може попередити втрату пам’яті в старості та зменшує вірогідність хвороби Паркінсона. Це відбувається тому, що кофеїн блокує дію речовини, яка відповідає за втрату пам’яті – аденозин.
Твердження 5 – натуральна кава допомагає жінкам, тому що кофеїн зменшую біль. Але тільки у прекрасної статі! Саме тому турецькі жінки, для яких кава – національний напій, рідше страждають через періодичний біль, а також лікуються від головного болю та болю в м’язах, ставлячи на вогонь джезву.
Твердження 6 – кава допомагає схуднути. І так, і ні. Справа в тому, що кофеїн лише прискорює обмін речовин, завдяки чому організм починає спалювати більше калорій, але не знижує вагу сам по собі.
За матеріалами інтернет-
сайту greenmama.ua.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору