Рівне:

Створення та просування сайтів

Додає крила, але забирає здоров’я

Особливий погляд 04-вер, 2008, 12:439 prov 1 197
В 2004 році у світі випили близько 1,9 млрд. банок з „Ред Булом”(той, що „додає крила”), тобто кожну секунду випивалося 60 чудо-коктейлів. За даними виробника енергетичного напою, у 2006 році кількість спожитого продукту зросла втричі.
Найчастіше „енергетичні дрінки” розливаються в маленькі баночки об’ємом 250-300 мл, що нагадують за формою батарейку. Такий яскравий дизайн та вдалий промоушен робить їх помітними на будь-яких полицях магазинів.
Енергетичні напої виділяються з-поміж інших не лише за формою, але й за складом. Основними компонентами „підзарядки для тіла та розуму” слугують кофеїн, таурін та глукурунолактон. І якщо кофеїну властивості, нам так-сяк відомі, то двох останніх залишаються не відкритими для пересічного споживача.
Про склад напою із фармакологічної точки зору кореспонденту „Провінційки” розповіла Оксана, котра працює фармацевтом на підприємстві „Рівнеліки” : „Кофеїн, – це стимулююча речовина – говорить Оксана, – зазвичай, цей засіб призначають при серцевих кризах. Разом з тим, кофеїн із часом може викликати звикання. Вітаміни групи В, які також містяться у складі енергетичного напою, мають в основному антидепресивну дію. Цукроза та глюкоза виступають у даному коктейлі в ролі наповнювачів. Щодо тауріну, то цей засіб призначають при дистрофічних порушеннях функції сітківки ока, катаракті. Окрім того, таурін стимулює відновні процеси в мембрані клітини. В принципі, жодних потенційно-небезпечних компонентів у напої немає.”
Відомо, що незначна частка тауріну потрапляє нам в організм, коли ми вживаємо м’ясо. Але якщо говорити про енергетичні напої, то кількість тауріну, що входить до їх складу, перевищує норму в декілька разів. До того ж, поки що навіть вченим невідомо, як взаємодіє таурін з кофеїном.
Незважаючи на це, молодь все більше починає захоплюватися подібного роду напоями.
Як розповідають продавці, котрі були опитані в різних районах міста Рівне, основний контингент споживачів — це саме молодь. Причому, найбільше клієнтів спостерігалося в торговельних місцях, де поблизу є навчальні заклади. Також, слід зазначити, що товар користується найбільшим попитом на початку зими та літа, тобто в той час, коли у студентів сесія. Хоча енергетичні напої – задоволення не із дешевих. Одна банка „енергії” коштує в середньому 10 грн.
І хоч на маркуванні банки вказано, що напій безалкогольний та вживати його вже можна з 12! років, все ж таки слід зважати на присутність кофеїну, котрий може викликати залежність так само, як і пиво чи інший алкогольний напій. Тому, хоч виробник і запевняє у безпечності енергетичного напою, все ж зловживати їм не слід. Також не рекомендується „підзаряжатися” людям, котрі схильні до підвищення артеріального тиску, вагітним, матерям-годувальницям та при індивідуальній чутливості до компонентів напою.
Поряд із молоддю, напій почав набувати популярності і серед людей, що ведуть спортивний спосіб життя. Одні використовують його для підвищення „працездатності” немов допінг, а дехто взяв за звичку після тренувать „відновлюватися” за допомогою декількох баночок енергетичного коктейлю.
Однак, як розповів Володимир, тренер-інструктор спорт-клубу „Будь Здоров”, фітнес та тренажерний зал не сумісні із такого роду напоями:
„По-перше, у цих напоях міститься кофеїн, який викликає нервове збудження та збільшує частоту серцевих скорочень. А під час тренувань на серце і без того припадає додаткове навантаження. По-друге, до складу таких напоїв входить невідома речовина, яка замість того, щоб втамовувати спрагу, навпаки викликає її. А протягом двох годин інтенсивних тренувань тіло втрачає близько 1 літра води і солей. І вживання перед, під час чи після тренувань таких напоїв може призвести до зневоднення організму. Я рекомендую людям, котрі займаються спортом, взагалі пити звичайну, навіть не газовану, воду. Це найоптимальніший варіант. В нашому залі є соки, різні води, а от вживання енергонапоїв ми не підтримуємо, тому і нашим відвідувачам не пропонуємо та не рекомендуємо. Для того, хто хоче серйозно займатися спортом, вживання таких напоїв не припустиме”.
До речі, шведська національна адміністрація з контролю за якістю харчових продуктів оприлюднила попередження, в якому суворо заборонила змішувати „енерджі дрінкі” з алкоголем та вживати їх після важкого фізичного навантаження. Причиною цього попередження стали два летальні випадки: перший потерпілий одразу після занять у тренажерному залі, щоб підняти тонус, випив декілька ковтків енергетичного напою, розбавленого із алкоголем, після чого через декілька годин помер. А інша жертва, тридцятиоднорічна жінка, впала мертвою внаслідок несподіваної зупинки серця в одному із нічних клубів, перед цим також „хильнувши для ривка” декілька чарок коктейлю, що містив у своєму складі енергетичний напій та горілку.
Мода на енергетичні напої щороку зростає в геометричній прогресії. Та це й не дивно, адже в сучасному суспільстві через заклопотаність справами в нас зовсім не вистачає часу на нормальний сон. Ось і доводиться підтримувати бадьорість за допомогою різних „стимуляторів”. Але слід пам’ятати, що ми, і тільки ми є керманичами власного здоров’я. І стоячи десь перед касою, тримаючи в руках банку-батарейку, задумайтесь — чи не тримаєте ви у руках замість „батарейки” бомбу сповільненої дії?
Микола КИРИЛЬЧУК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору