Рівне:

Створення та просування сайтів

Посадовці Закарпатської ОДА разом з підприємцями «наварили» 100 тисяч гривень на закупівлі автомобілів швидкої медичної допомоги

Закарпатська область 30-жов, 2009, 11:499 Lobanovskiy 1 185
На які тільки порушення не йдуть окремі “білі комірці”, аби поповнити свою кишеню. Не зупиняє їх ні закон, ні лава підсудних, ні ймовірне покарання. Напевне сума, котра перепаде, таки справді окремим з них затьмарює розум. Принаймні, до таких висновків спонукають дії посадовців одного з управлінь Закарпатської обласної державної адміністрації, котрі вирішили придбати автомобілі швидкої медичної допомоги.
Про це повідомляє ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області.


Здавалося б, у цьому нічого поганого немає, якби не одне «але». Як з’ясували працівників управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС в Закарпатській області, посадовці ОДА, як і їх «колеги» - бізнесмени, з котрими управління мало справу, діяли з вигодою для себе. Тим більше, що в рамках Програми зміцнення матеріально-технічної бази цього управління, яку затверджено бюджетом області, були виділені певні кошти…
Під час проведення перевірки одного з тендерів по закупівлі спеціальних автомобілів швидкої медичної допомоги “убезівці” встановили, що посадові особи управління (вони ж, до слова, є і членами тендерного комітету даного управління), за попередньою домовленістю, за відповідну суму грошової винагороди з директором одного з дочірніх підприємств, провели тендер по закупівлі вищезазначених спецавтомобілів, у ході якого сприяли у перемозі, заздалегідь визначеного підприємства. Закупівля сорок спецавтомобілів марки УАЗ та ВАЗ на суму три мільйони гривень відбулася в липні-серпні цього року. Як значиться в матеріалах кримінальної справи, діяли посадовці всупереч Закону та зловживаючи службовим становищем.
Схема вчинення злочину попередньо була такою: навесні цього року в мережу Інтернет було подано оголошення про запланований тендер по закупівлі спецавтомобілів на початок червня. Сума тендеру становила три мільйони гривень. Протягом травня було подано 12 заявок на отримання тендерної документації учасниками, які бажали взяти участь у тендері, три з яких - суб’єкти, що здійснюють підприємницьку діяльність на території Закарпатської області (так звана група „колегіальних підприємств” - для створення фіктивної конкуренції), інші 9 – суб’єкти підприємницької діяльності з інших областей України. Отож три підприємства, що займаються продажем спецавтомобілів на території Закарпаття, отримали тендерну документацію особисто, а іншим, з метою усунення конкурентів - нібито її було вислано поштою. Тому й не дивно, що на тендер, який відбувся на початку літа, було подано всього три пропозиції - тільки місцевих підприємств. А якщо врахувати, що жоден з учасників не був присутній на тендері, то стає все зрозуміло. Більше того: при ринковій вартості спецавтомбілів УАЗ у 86 тисяч гривень пропозиції були подані першим підприємством - 99,5 тисяч гривень, другим - 99,6 тисяч гривень, а третім подано пропозицію тільки по автомобілям ВАЗ 2107 - понад 45 тисяч гривень (при ринковій вартості на травень місяць - трохи більше 42 тисячі гривень), тобто - за необґрунтовано завищеними цінами.
Через три тижні було укладено договір купівлі-продажу між управлінням держустанови та дочірнім підприємством на закупівлю 20 санітарних автомобілів УАЗ на загальну суму 1 990 000 гривень.
Словом, на підставі даного договору посадові особи дочірнього підприємства реалізували управлінцям вісім автомобілів, які, всупереч вимог тендерної документації та умов договору, були придбані за завищеною вартістю. У результаті цього службові особи дочірнього підприємства привласнили бюджетні кошти при державних закупівлях на загальну суму понад 100 тисяч гривень.
За фактом привласнення посадовцями дочірнього підприємства бюджетних коштів при державних закупівлях порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 4 статті 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, скоєні у великих розмірах) Кримінального кодексу України. Нагадаємо, що санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
На сьогоднішні в ході розслідування кримінальної справи здійснюється перевірка повноти комплектації всіх автомобілів з метою підтвердження факту невиконання вимог тендерної документації та умов договору, а також зловживання владою та службовим становищем посадовцями управління обласної державної адміністрації. Призначено ревізію КРУ.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору