Рівне:

Створення та просування сайтів

У Хмельницькому легалізують трудові відносини

Хмельницька область 11-гру, 2009, 10:249 prov 895
Феномен тіньової економіки достатньо відомий в усьому світі, і при тому дуже давно. В економіці України за останні роки процеси "тінізації" набули значного поширення. Ця проблема хвилює і жителів нашого міста. Оскільки на ринку праці міста Хмельницького проявляються негативні наслідки фінансової кризи, питання "тіньової" зайнятості та "тіньової" заробітної плати стає ще більш важливим.

Про стан справ з питання "тіньової" зайнятості та "тіньової" заробітної плати та легалізацію трудових відносин у нашому місті розмова з начальником управління праці та соціального захисту населення, депутатом Хмельницької міської ради Словяном Воронецьким.

Словян Ількович, наскільки заповнений ринок праці міста Хмельницького і чому поруч з офіційною має місце "тіньова зайнятість"?

Ситуація щодо "тіньової" зайнятості та "тіньової" заробітної плати знаходиться на постійному контролі управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради. Кількість актуальних вакансій на підприємствах міста Хмельницького станом на 1 грудня 2009 року становила 63 вакансії, що на 5 менше від попереднього місяця та на 128 вакансії менше, ніж на початку року. Навантаження на одну вакансію становить 21 особу.

В умовах дефіциту вільних вакансій люди з метою працевлаштування досить часто змушені погоджуватись на будь-які умови, що запропонує роботодавець. Зазвичай, роботодавець обіцяє особі, яка працевлаштовується нелегально, більш високу заробітну плату, що створює у неї враження про переваги "тіньового" працевлаштування перед офіційним. Тому працівник погоджується на "взаємовигідні", як йому здається, умови праці. На перший погляд обидві сторони таких трудових відносин усім задоволені: роботодавець отримує більші прибутки, не сплачуючи податки та обов’язкові платежі, а працівник отримує більшу заробітну плату. Якщо розглянути проблему глибше, то працівник у даному випадку перебуває у досить вразливому становищі, а саме: він стає повністю безправним перед роботодавцем, тому що по відношенню до такого працівника не діють державні гарантії, передбачені трудовим законодавством.


Яких порушень найчастіше припускаються роботодавці?

Найбільш поширені порушення вимог трудового законодавства, яких припускаються роботодавці такі: ненормований робочий день; відсутність вихідних днів; відсутність оплати "лікарняного" та відпустки; відсутність оплати роботи в надурочний час, у святкові і неробочі дні;

залежність розміру заробітної плати виключно від роботодавця, відсутність записів у трудовій книжці та несплата внесків до Пенсійного фонду України.

Також цілком реальна річ - невиплата заробітної плати працівникові (наприклад, у випадку конфлікту з роботодавцем). І це далеко не повний список усіх порушень.



Яким чином ваше управління протидіє таким протиправним проявам, як застерігає хмельничан, аби вони не потрапили "на гачок" недобросовісних роботодавців, у кого шукаєте підтримки у справі легалізації "тіньової зайнятості"?

Управлінням праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, в межах наданих повноважень, вживаються усі необхідні заходи, спрямовані на неприпустимість використання найманої праці з порушенням трудового законодавства. Починаючи з вересня 2009 року, під час реєстрації колективних договорів, представникам підприємств видається пам’ятка-застереження про неприпустимість використання "тіньової зайнятості" і "тіньової заробітної плати". Також видаються "пам’ятки" із зазначенням видів відповідальності за порушення трудового законодавства. З даного питання здійснювалось активне інформування громадськості через засоби масової інформації ТРК "Місто", надавались відповідні статті в друковані та Інтернет-видання.

Впродовж липня-жовтня 2009 року проводилась активна інформаційно-роз’яснювальна робота серед громадян міста, зокрема здійснювалось розповсюдження пам’ятки "тіньова зайнятість" і "тіньова заробітна плата", в якій міститься інформація про соціальну незахищеність в разі неоформлення трудових відносин з роботодавцем офіційно, а також основні статті чинного законодавства, які повинні знати працівники.

Пам’ятка розповсюджувалась в торгівельних закладах, закладах громадського харчування, банківських та інших установах.

З метою активізації інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення щодо важливості оформлення легальних трудових відносин відповідні інформаційні матеріали розміщено в громадському транспорті міського комунального підприємства "Електротранс".

У вересні поточного року управлінням праці та соціального захисту населення направлено листи на адреси 11 громадських організацій, що співпрацюють з роботодавцями міста, з проханням проводити роз’яснювальну роботу щодо недопустимості використання робочої сили з порушенням трудового законодавства:

- Асоціація приватних перевізників "Поділля",

- Товариство захисту прав споживачів у м.Хмельницькому,

- Профспілка захисту підприємництва м. Хмельницького,

- Хмельницький союз промисловців та підприємців,

- ГО "Асоціація Хмельницьких ринків",

- Асоціація роботодавців "Хмельниччина",

- ГО "За рідний Хмельницький",

- Хмельницький обласний союз промисловців та підприємців,

- ГО "Астрея" (об’єднання підприємців, що надають юридичні послуги),

- Комітет підприємців легкої промисловості при ТПП,

- Асоціація жінок у бізнесі.

Яким чином міська влада організовує роботу з легалізації тіньової зайнятості, хто безпосередньо бере участь у виявлені порушень?

Виконавчим комітетом Хмельницької міської ради 25.06.2009 року прийнято рішення №634 "Про створення робочої групи зі сприяння легалізації "тіньової" зайнятості населення та "тіньової" заробітної плати, затвердження Положення про неї та заходів щодо сприяння легалізації "тіньової" зайнятості населення та "тіньової" заробітної плати в місті у 2009 – 2010 роках". До складу робочої групи входять представники: Державної податкової інспекції у місті Хмельницькому, міського центру зайнятості, управління Пенсійного фонду в місті Хмельницькому, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Хмельницькому, Федерації професійних спілок області, Хмельницький міський відділ УМВС у Хмельницькій області, управління праці та соціального захисту населення, департаменту економіки, управління торгівлі міської ради та інші.

Від початку року робочою групою здійснено 9 спільних перевірок, в ході яких виявлено, що у роботодавців працюють наймані працівники без належно оформлених трудових відносин.

Словян Ількович, серед окремих громадян нашого міста побутує думка, що за радянських часів роботодавці дотримувались законодавства про працю, тому що підприємства перебували у державній власності, а у нинішні часи для роботодавців приватних підприємств законів не існує і вони "що хочуть, те і роблять". Чи є в ній доля істини?

- Категорично не погоджуюсь з таким судженням. Довожу до відома як працівників, так і роботодавців, що законодавство про працю в Україні регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності.

У разі порушення роботодавцями вимог чинного законодавства про працю куди Ви порадите звертатись хмельничанам?

У відділі трудових відносин та зайнятості населення управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради працюють телефони "гарячої лінії" - 70-41-46, 65-42-81, за якими можуть звернутися громадяни міста в разі порушення роботодавцями вимог чинного законодавства про працю. Також з проблемних питань "тіньової" зайнятості та "тіньової" заробітної плати хмельничани можуть звертатись за адресою: вул. Проскурівського підпілля 71, каб.50.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору