Рівне:

Створення та просування сайтів

Львівщина готова до можливої повені

Львівська область 25-лют, 2010, 11:419 Lobanovskiy 1 032
З метою підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2010 році територією Львівської області станом на 23 лютого 2010 року виконано ряд організаційних та практичних заходів:

1. Організаційні заходи.

1.1.Рішенням позачергового засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС (протокол №32 від 28 грудня 2009 року) затверджений План дій обласних управлінь, спеціалізованих служб цивільного захисту, райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання з підготовки до та під час пропуску льодоходу, повені і дощових паводків на території Львівської області у 2010 році, який доведений до всіх причетних до його виконання місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, обласних служб цивільного захисту та суб’єктів господарювання.

1.2. 20 січня 2010 року проведене планове засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС (протокол №1). У ході проведення зазначеного засідання розглянуте питання Про готовність сил цивільного захисту області, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2010 році.

Рішенням комісії затверджені:

-“Уточнений план дій обласних управлінь, спеціалізованих служб цивільного захисту, райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання з підготовки до та під час пропуску льодоходу, повені і дощових паводків на території Львівської області у 2010 році”;

-“Попереднє завдання по захисту населених пунктів та штучних споруд на ріках області від льодоходу у зимово-весняний період 2010 року”;

-“Зони (райони) відповідальності організацій водогосподарського комплексу щодо виконання запобіжних, аварійних та відбудовчих протипаводкових робіт на ріках області”.

Цим протокольним рішенням обласної комісії з питань ТЕБ та НС уточнені завдання ряду управлінь обласного та центрального підпорядкування, обласним службам цивільного захисту, райдержадміністраціям, міськвиконкомам міст обласного значення, органам місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання, які причетні до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2010 році.

1.3. Уточнено плани та розрахунки сил для підриву льодових заторів на річках. Місцевими органами виконавчої влади проведена робота щодо укладення договорів із спеціалізованими організаціями, військовими частинами Міністерства оборони України та піротехнічними підрозділами МНС України на проведення підривних робіт з метою захисту мостів та гідротехнічних споруд від можливих заторних явищ.

У резерві на випадок ускладнення повеневої (паводкової) обстановки знаходиться 6 команд підривників (від військових частин 13 армійського корпусу (в/ч А0796 м. Рівне), 6-го спеціального регіонального центру швидкого реагування ОРС МНС України (м. Дрогобич) та 1-го об’єднаного загону Державної спеціальної служби транспорту Міністерства транспорту та зв’язку України (м. Львів)), забезпечених достатньою кількістю вибухових речовин для виконання раптово виникаючих завдань по захисту штучних споруд, ліквідації заторів від криги та влаштування проранів у дамбах для пропуску води.

Для оперативного обстеження зон затоплення внаслідок повені, дощових паводків, заторів льоду та для виконання рятувальних робіт щодо евакуації людей із затоплених територій, доставки продуктів харчування і товарів першої необхідності постраждалому населенню є домовленість про використання на договірних началах двох вертольотів Мі-8МТ (м. Новий Калинів, Самбірського району).

1.4. Створені обласний, районні та міські оперативні штаби та оперативні (мобільні) групи для керівництва роботами з пропуску льодоходу, повені та паводків, розроблений регламент їх роботи, у тому числі цілодобового чергування.

Загальне керівництво обласним оперативним штабом з виконання заходів підготовки та організації пропуску льодоходу, повені та паводків у 2010 році покладено на голову обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (перший заступник голови обласної державної адміністрації П’ятак Валерій Альбертович, тел.032-261-25-61, факс 032-261-25-61), а оперативне керівництво - на Головне управління МНС України в Львівській області (начальник Головного управління МНС України в Львівській області генерал-майор служби цивільного захисту Дмитровський Сергій Юрійович, тел.032-239-02-50, факс 032-261-61-15) та управління з питань НС облдержадміністрації (начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Львівської облдержадміністрації Титаренко Олексій Федорович тел.032-233-31-01, факс 032-275-72-91 ) у межах власної компетенції.

Уточнено порядок доведення попереджень і оповіщень до населення, робочого персоналу та керівників усіх рівнів про можливу загрозу паводків і повені та їх масштабів.

1.5. Власниками об’єктів перевірений стан гідроспоруд, водосховищ, ставків, меліоративних систем та об’єктів, які знаходяться в зоні впливу шкідливої дії паводків, льодоходу та повені. Складені Акти обстеження.

1.6. Забезпечено безаварійну роботу і своєчасне спорожнення промислових накопичувачів в хвостосховищі державного гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал» міста Стебника Дрогобицького району згідно із затвердженим регламентом.

1.7. Для попередження і ліквідації негативних наслідків повені та паводків підготовлено інженерну і автомобільну техніку, засоби евакуації людей, мобільне насосне обладнання, автономні джерела живлення та освітлювання, засоби забезпечення питною водою, створено запас пально-мастильних матеріалів.

1.8. Організована взаємодія з командуванням 13 армійського корпусу Міністерства оборони України, 6-го спеціального регіонального центру швидкого реагування ОРС МНС України та 1-го об’єднаного загону Державної спеціальної служби транспорту Міністерства транспорту та зв’язку України.

1.9. Львівським обласним виробничим управлінням водного господарства "Облводгосп" виготовлені спеціальні пам’ятки для населення області про дії при загрозі затоплення паводковими водами, які роздані головам сільських рад, розташованих у прогнозованих зонах підтоплення, для розповсюдження серед місцевих мешканців.

2. Практичні заходи.

2.1. 16 лютого 2010 року проведене планове тренування з органами управління та силами цивільного захисту Львівської територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ щодо виконання завдань під час весняного льодоходу та повені на тему: “Координація діяльності органів управління та формувань територіальних ланок Львівської територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ при ускладненні повеневої (паводкової) обстановки, пропуску весняного льодоходу та паводків (повені)”.

2.2. Рівень води у водосховищі Добротвірської ТЕС з метою прийому та акумуляції паводкових вод у р. Західний Буг понижений до мінімально можливого значення.

2.3. Вода з водосховища Явірської ГЕС у Турківському районі спущена і р. Стрий на цей час протікає у своєму природному руслі.

2.4. Силами 6-го спеціального регіонального центру швидкого реагування ОРС МНС України на р. Стрий у межах м. Турки з метою звільнення русла річки від льоду проведено 10 підривів. При цьому використано 150 кг тротилу. Звільнено від льоду близько 700 метрів русла р. Стрий шириною від 20 до 40 метрів.

2.5. Розпорядженням голови облдержадміністрації від 10 лютого 2010 року №93/0/5-10 з резервного фонду обласного бюджету для забезпечення проведення підривних робіт на річках області 6-му спеціальному регіональному центрові швидкого реагування ОРС МНС України виділено 52,855 тис. гривень (зокрема на придбання 810 кг тротилу);

2.6. У складі обласного та місцевих резервів матеріально-технічних ресурсів, Львівському обласному виробничому управлінні водного господарства "Облводгосп" створені запаси необхідних протипаводкових матеріалів.

2.7. На виконання п. 3.28. протоколу №1 планового засідання обласної комісії з питань ТЕБ від 20 січня 2010 року силами Львівського обласного виробничого управління водного господарства "Облводгосп", управління з питань НС облдержадміністрації та Головного управління МНС України в Львівській області проводиться комісійні перевірки стану готовності до пропуску весняної повені та дощових паводків населених пунктів, територій та гідротехнічних споруд, найбільш уразливих до шкідливої дії повеневих (паводкових) вод. Не цей час перевірені Сокальське та Кам’янка-Бузьке управління водного господарства та сьогодні перевіряється Миколаївська дільниця Жидачівського управління водного господарства. Перевірені управління та дільниця готові до пропуску весняної повені та дощових паводків.

2.8. Водомірні пости Львівського обласного центру з гідрометеорології та Львівського обласного виробничого управління водного господарства "Облводгосп" щоденно проводять моніторинг гідрологічної обстановки на річках області та здійснюють інформування обласних і місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування про її розвиток.

Всі гідрометеорологічні пости на території області забезпечені телефонним та радіозв’язком і електроенергією.

Водночас слід зазначити, що подальша ситуація з пропуском льодоходу та весняної повені у великій степені залежить від тих погодних умов, які будуть складатися на території області. Особливу небезпеку при цьому може призвести поєднання високих плюсових температур, стрімке танення снігів та сильних дощових опадів.

В цілому на цей час ситуація з підготовкою до пропуску льодоходу, повені і дощових паводків на території Львівської області у 2010 році контрольована, визначені попереджувальні заходи виконуються у плановому порядку.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору