Рівне:

Створення та просування сайтів

Хмельницьк готується до можливої весняної повені

Хмельницька область 25-лют, 2010, 11:409 Lobanovskiy 1 088
За даними Гідрометцентру в нашому місті від 7 до 20 березня очікується повінь, яка за попередженнями науковців може бути найсильнішою за останні 10 років через сніжні запаси в деяких регіонах, що вже зараз перевищують норму. В зв’язку з цим, відбулося засідання комісії міської ради з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій під головуванням першого заступника міського голови Олександра Віннікова.
Про це Провінційці повідомили у Хмельницькій міській раді.


Головним на засіданні комісії розглядалося питання про стан готовності до пропуску весняної повені та дощових паводків, захисту об’єктів і території міста від можливих підтоплень та мінімізації обсягів завданих збитків, виконання Програми ліквідації наслідків підтоплення територій у містах і селищах Хмельницької області на 2008-2012 роки.
Голова комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, перший заступник міського голови Олександр Вінніков поінформував, що в зв’язку зі складними погодними умовами, неодноразовими виходами південних та південно-західних циклонів, які супроводжувались опадами, часом сильними (в межах 140-180%), переважно у вигляді снігу, на території міста утворився значний сніговий покрив. Запас води в сніговому покриві в середньому в 1,5-2 рази перевищує норму. Сильні морози в другій половині січня обумовили на річках льодоутворювальні процеси переважно у вигляді льодоставу. Товщина льоду на сьогоднішній час за даними гідропостів області становить від 9 до 26 см.
Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міста Дмитро Білоус зазначив, що на території міста визначено 19 місць можливого підтоплення в наслідок весняної повені та дощових паводків, площею від 0,023 до 0,327 км2 та 6 місць незначного підтоплення у разі сильних злив та затяжних дощів, зокрема мікрорайонів Гречани, Ракове та Лезневе.
Дмитро Білоус поінформував, що для попередження виникнення можливих надзвичайних ситуацій, пов’язаних із підтопленням міста, відпрацьований "План організаційних та практичних заходів щодо пропуску весняної повені, льодоходу та дощових паводків на території м. Хмельницького".
Проведена нарада з керівниками підприємств, організацій та управлінь, на якій визначено порядок дій органів управління та сил цивільного захисту під час пропуску повені та осінньо-весняних дощових паводків.
Створені оперативні штаби, які на випадок паводків переходять на режим цілодобового чергування. Проведені практичні заходи з підготовки гідротехнічних споруд до пропуску повені та осінньо-весняних дощових паводків.
Укладений договір з АРЗ СП ГУ МНС України у Хмельницькій області про проведення підривних робіт для захисту мостів та гідротехнічних споруд від можливих заторних явищ. Виконано ряд інших заходів.
Для виконання завдань із забезпечення ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій створений матеріальний резерв місцевого рівня, заготовлено 3,2 т дизельного пального та 8,5 т бензину. Для усунення можливих надзвичайних ситуацій з підтопленням території міста підготована техніка та відповідні засоби.
Також в ході проведення засідання комісії заслухали начальника управління житлово-комунального господарства міста Олександра Шаповала та власників і орендарів водних об’єктів міста. Вони доповіли про виконання заходів із усунення недоліків, вказаних в акті обстеження водойм та гідроспоруд міста Хмельницького, з метою своєчасного вжиття заходів до захисту від шкідливої дії весняного льоду, повені, дощових паводків та інших надзвичайних ситуацій від 5 березня 2009 року, пропуску весняної повені та дощових паводків.
Учасники засідання відзначили, що проведена значна робота, але все-таки багато залишається не зробленим. Члени комісії запропонували комісійно обстежити всі водні об’єкти, водойми та гідроспоруди міста щодо готовності до можливих надзвичайних ситуацій з наступною вимогою гарантійного листа від кожного керівника про проведену роботу.
В ході засідання порушувались питання розчистки річки Плоскої в районі ринків з метою запобігання підтопленням, щодо підтоплень криниць обласного центру для відвертання в подальшому інфекційних захворювань, організації водовідведення з тимчасового підтоплених зон руху тролейбусів, яких в місті є 5.
За підсумками розгляду першого питання члени комісії рекомендували посилити відповідальність за виконання доручених ділянок роботи та постійно бути готовити до використання матеріального резерву.
Також під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій було розглянуто питання про стан забезпечення безпеки населення під час експлуатації хімічно-небезпечних об’єктів міста, заходи щодо його поліпшення.
В період із 1 до 15 лютого комісією управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради спільно з Державною інспекцією ЦЗ та ТБ ГУ МНС України в області, з метою попередження виникнення НС та запобігання масовим отруєнням СДОР (сильнодіючими отруйними речовинами) перевірено стан цивільного захисту та техногенної безпеки хімічно-небезпечних об’єктів міста. Членами комісії заслухана інформація про результати перевірки.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору