Рівне:

Створення та просування сайтів

Шевченко ожив у портретах

Актуально 11-бер, 2010, 12:579 prov 1 397
Весна у Рівному починається з Шевченка, і доказом цього є виставка робіт “Вишитий Тарас”. Така експозиція у місті відкрилася вперше. Портрети відомого українського поета та художника розмістилися прямісінько у центрі міста – у вікнах “Ощадбанку”, що на майдані Незалежності.
Унікальний проект “Весна починається з Шевченка” проходить в обласному центрі вже другий рік поспіль. Окрім традиційних заходів до дня народження Кобзаря цьогоріч була організована ще й виставка вишивок.
– Ідея створення виставки “Вишитий Тарас” виникла у мене спонтанно, – зазначає заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. – Міська влада звернулася до начальника банку з проханням надати приміщення та до товариства “Просвіта”, де допомогли із пошуком вишивок. Більшість картин, представлених на виставці, — із домашніх колекцій жителів області. Частину робіт надали школи, університети та інші заклади міста. І хоча вишивали портрет Кобзаря різні автори у різні роки, у всіх них відчувається щира любов до Тараса Шевченка. Думаю, що ми робимо гарну справу. Головне, щоб такі речі, які подобаються людям, залишалися, ставали традицією.
– Коли міська влада звернулася до нас з проханням про приміщення для виставки, ми одразу погодилися і надали його безкоштовно, – зазначає заступник начальника управління ВАТ “Ощадбанк” Сергій Чубай. – Нам дуже приємно брати участь у цьому дійстві і теж певним чином долучитися до його організації.
Всього на виставці представлено майже п’ятидесят картин, найстаріша з яких датується кінцем 30-их – початком 40-их років ХХ століття. Автором роботи є Юлія Пестерникова із села Мале Вербче Сарненського району. Найновіша із вишиванок виконана у 2010 році учнями гуртка художнього набивання Рівненської загальноосвітньої школи № 27.
Окрім робіт досвідчених майстринь в експозиції представлені вишивки, виконані школярками і навіть чоловіками. Одним із авторів портрета Кобзаря є Дмитро Коваленко. Також на виставці представлена робота одинадцятикласниці Ганни Чмут, яку вона вишивала протягом двох місяців.
Виставка “Вишитий Тарас” організована міським об’єднанням “Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка за підтримки заступника міського голови Рівного Галини Кульчинської. Як зазначає сама пані Кульчинська, для експозиції було надано 120 робіт, багато з яких невеликого розміру. Проте у вікнах банку не вистачило місця, щоб їх розмістити, тому було відібрано лише 50 світлин, що й представлені на розсуд рівнян.
Організатори запевняють, що наступна весна у Рівному теж розпочнеться з Шевченка. Проте які нові доповнення будуть представлені на ній, поки що невідомо.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору