Рівне:

Створення та просування сайтів

Митна блокада

Україна і світ 10-бер, 2005, 15:349 prov 1 045
Офіційна причина такої затримки – збій у роботі митної комп’ютерної системи. Та подейкують, що цей збій дуже “доречно” стався саме у період зміни керівництва. Мовляв, таким чином дехто хоче приховати свої афери. Хоча причини менш за все цікавлять пересічного покупця – він страждає насамперед від дефіциту та “стрибків” цін.

Рівненські ринки не стали вийнятком – з прилавків вже зникли звичні імпортні товари. Не всі, проте ті, що є – це залишки. І ці залишки тепер коштують значно дорожче. Приміром польські приправи, без яких майже не можуть обійтися наші господині, тепер дефіцит. Натомість українські, які раніше користувались значно меншою популярністю, “підстрибнули у ціні”, не змінивши якість на краще.
Те ж саме стосується і м’ясних виробів: зникла польська шинка, ковбаса та бочок. Звичайно ж, знайти їх можна, проте коштуватимуть ці товари вдвічі дорожче. Бакалія (польська чи та, що ввозиться через Польщу), теж “застрягла” на кордоні. Загалом, на наших ринках уся ця продукція подорожчала на 20 відсотків.

Ще одна проблемна точка – Одеський порт, де також зосередилися нерозмитнені товари. Найгірше те, що чимало з них швидко псуються. Цікаво, що станеться з м’ясними виробами “не першої свіжості”, або з рибопродуктами? Якщо взяти до уваги “підприємливість” наших підприємців, які частенько підфарбовують бочки та наводять “марафет” копченій рибі, то незабаром санепідстанції та ветеринарній міліції доведеться добре попрацювати. Адже жоден підприємець не захоче працювати собі на збиток, утилізуючи підпорчений товар.

Вирішення “кордонної” проблеми затягнулося. У перші дні “блокади” прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вела мову про значне зниження тарифів розмитнення ( на деякі – у сотні разів). Вона пообіцяла найближчим часом вирішити проблему. Проте оформлення необхідних документів вручну, а саме так виходили з ситуації митники, значно гальмує процес ввозу довгоочікуваних товарів.

Отож, проблема поки що існує. І хоча ситуація далека від легендарної блокади Ленінграда, люди висловлюють невдоволення. І вони мають рацію, оскільки вже навчені досвідом. Адже ціни мають незмінну тенденцію до росту, і майже ніколи – до зниження.

Ольга ЛИХВА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору