Рівне:

Створення та просування сайтів

У рівненському хлібі волинська влада ГМО не виявила

Актуально 22-кві, 2010, 09:599 prov 896
Скарги волинян, що у хлібі рівненського виробництва присутні ГМО, не підтвердилися. Про це у коментарі ЗІКу розповів начальник облуправління у справах захисту прав споживачів Геннадій Кожевніков.
Відповідно до нинішнього законодавства, якщо є вміст ГМО понад 0,9%, то обов’язково має бути маркування. “Якщо ж у продукції ГМО нема, або ж воно є, то це має бути підтверджене чимось. Ми приймаємо на підтвердження копії протоколів випробувань виробників або постачальників. Також інформацію про лабораторні дослідження з “мокрою” печаткою про те, що в даній лабораторії проводилося дослідження на відсутність ГМО”, – розповів Кожевніков.
Він додав: “Це потрібно не для нас, а для споживачів. Споживач має право знати і звернутися до менеджера, щоб той подав інформацію, про відсутність ГМО. Те, що там на товарі написано “Без ГМО”, – ще не все. Це має бути підтверджено документально, адже так можна написати все, що завгодно. До 1 липня дозволено наносити цю інформацію відповідним шрифтом, маркером, навіть писати від руки, але далі має бути чітко. Тобто до 1 липня дозволено використовувати продукцію, яка була випущена без врахування цих вимог, що набрали чинності 1 січня.
На жаль, Верховна Рада не підтримала зміни до закону “Про якість і безпечність харчових продуктів”, де було чітко зазначено перелік продукції, на якій не потрібне маркування про наявність ГМО. Адже якщо стежити за логікою цього процесу, то в світі тринадцять культур – пшениця, рис, кукурудза, папайя, сливи, картопля, помідори, соя – можуть бути із умістом ГМО. Отже, якщо ці фрукти, овочі, зернові є складовими, то, відповідно, і ці продукти мали б перевіряти на вміст ГМО. Чому Верховна Рада відхилила це – не знаю, проголосувала більшість. Тому доведеться маркувати всю продукцію, адже такий закон. А відсутність інформації тягне за собою 30% штрафних санкцій від вартості продукції”, – каже начальник обласного управління у справах захисту прав споживачів.
Геннадій Кожевніков: “На Волині – єдина лабораторія на Західній Україні (підпорядкована Держстандартметрології, – ЗІК), яка фіксує вміст ГМО. І зараз, за моєю інформацією, такі лабораторії з’являться лінії ветеринарної медицини за гроші Євросоюзу. У нас від волинян було декілька скарг на хліб “Рум’янець” рівненського виробництва. Відповідно, в лабораторії проводили дослідження, але вмісту ГМО не виявлено”.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору