Рівне:

Створення та просування сайтів

Мистецтво, що належить народові

Особливий погляд 27-травня, 2010, 11:219 prov 1 172
Мистецтво, що належить народові


Виставка робіт івано-франківського вишивальника Дмитра Пожоджука під назвою “Мистецтво, що належить народові” триває у Рівному. В експозиції представлено майже п’ять десятків вишиванок, кожна з яких унікальна, запевняє автор.
– На виставці – різноманітні роботи, в основному чоловічі сорочки та декілька рушників, – розповідає майстер-вишивальник Дмитро Пожоджук. – Взагалі за всі роки своєї творчості я вишив 149 чоловічих сорочок, що експонуються на виставках. Також є певна частина жіночих – 12. Своїми роботами я хотів довести, що чоловіча сорочка є не гіршою від жіночої, а також прагнув відійти від тієї традиції, яка була у радянські часи, коли вважалося, що вишивали тільки в селі і лише на білому лляному чи конопляному полотні. Але зовсім нічого не казали про ту вишивку, яка побутувала у місті, і про вишивку козацької доби. А якраз вона була характерна тим, що виконувалася на дорогих тканинах і дорогими нитками, часто навіть золотими. Річ у тім, що козацька держава свого часу мала дуже тісні контакти з країнами, які виготовляють тканини, тому й легко було їх дістати.
Для своїх вишиванок я використовую різноманітні орнаменти. Маю більше 25 тисяч зразків, які зібрав на етнічних українських землях, а також у Македонії, Румунії, Словенії, Молдавії. Я їх зберігаю, і коли маю час, то намагаюся перенести на великі полотна. Це такі собі декоративні панно, де групую орнаменти за регіонами чи державами.
Вишиванням Дмитро Пожоджук займається майже 50 років. За цей час роботи митця стали вдомими і експонувалися не лише в Україні, але й далеко за її межами. Зокрема, у країнах Європи (у Великобританії, Франції, Іспанії) та Північної Америки.
Перша виставка гуцульського вишивальника відбулася майже тридцять років тому, нині ж у Рівному триває 59-та.
Майстер зізнається, що дещо змінилися часи, а разом з ними і вишивка. І хоча орнаменти залишилися ті ж, матеріал для роботи інший.
- Зараз ми не їдемо кіньми, а використовуємо машину, - констатує, Дмитро Пожоджук - Тому й сорочки не шиють із традиційних тканин. Особисто я використовую для своїх вишиванок корейський мокрий чорний шовк. Він не мнеться, пасує до будь-яких штанів і доречний навіть для побачення або дискотеки.
У Рівному виставку вишивальника Дмитра Пожоджука організували у рамках «Бузкових Фестин» в Міжнародному економіко-гуманітарному університеті.
Вікторія РИЧКО,
Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору