Рівне:

Створення та просування сайтів

Російських шпигунів помістили в карантин і проводять розбір польотів

Україна і світ 15-лип, 2010, 11:139 prov 915
Десятьох фігурантів шпигунського скандалу між США та Росією помістили на кілька тижнів на території Служби зовнішньої розвідки, де з ними проводять “роботу над помилками”.
Доставлені в Москву “російські шпигуни” швидше за все ще два-три тижні проведуть у карантині.
Прямо з аеропорту вони були привезені в Ясенів, де розташований головний будинок Служби зовнішньої розвідки (СЗР) РФ, повідомляють джерела. Їхнє нинішнє точне місцезнаходження тримається в таємниці, оскільки з агентами проводиться “розбір польотів”.
Як розповіло джерело в силових структурах, всі нелегали, як і годиться в подібних ситуаціях, проживають не у себе вдома, а у відомчих готелях СЗР на закритій території, де не працюють навіть мобільні телефони.
Всіх їх можуть відвідувати родичі, але за межі території вони виходити не мають права. Усім необхідним вони забезпечені. Жити в “резервації” кадровим офіцерам СЗР, можливо, доведеться ще кілька тижнів - саме стільки буде тривати “робота над помилками”.
“Зараз з агентами працюють фахівці. Вони намагаються з’ясувати, хто з розвідників і в яких ситуаціях міг “проколотися”. Для з’ясування всіх деталей проводяться бесіди, різні тестування, на детекторі брехні в тому числі. Втім, в прямому сенсі допитами роботу назвати не можна. Якщо з’ясується, що були допущені серйозні помилки, розвідників, офіцерів СЗР можуть і звільнити”, - повідомило джерело в спецслужбах.
Розглядається і версія зради. Перевіряються співробітники СЗР: діючі і ті, хто працював десять років тому (про агентів-нелегалів американські спецслужби дізналися ще в 2000 році).
Через кілька тижнів, якщо з’ясується, що з боку нелегалів не було серйозних промахів у роботі за кордоном, їх відпустять. Колишні агенти-нелегали, до речі, зможуть продовжувати працювати в СЗР, штатними співробітниками якої вони і є. Втім, вони також можуть звільнитися і знайти собі іншу роботу.
Подальша кар’єра Анни Чапман, з якої ЗМІ зробили “російську Мата Харі”, в силових структурах вже під питанням. Зате вона мала б приголомшливий успіх на російському телебаченні в якості ведучої якогось шоу.
До речі, в західних ЗМІ з’явилася інформація про те, що арешти російських розвідників спровокувала саме Чапман, перша запідозрила недобре і подзвонила в Москву батькові. Дзвінку передувала розмова дівчини з американським агентом, який представився її куратором з Росії і попросив передати підроблений паспорт іншої російської розвідниці.
Батько нібито порадив Анні не вестися на провокацію і звернутися в поліцію. Агенти ФБР, злякавшись, що зможуть втратити агента, заарештували її прямо в поліцейському відділку. У російських спецслужбах цю інформацію назвали “маячнею”.
“Агенти знають, що робити в таких ситуаціях. І батькові вона б не дзвонила, тим більше не зверталася б до поліції. У посольстві РФ в США є людина, яка відповідає за безпеку і подібні питання”, - пояснили в розвідці.
Що стосується чотирьох висланих американських шпигунів, то їх подальша доля російські спецслужби більше не хвилює.
Їм були оформлені всі документи, кому треба - продовжені російські паспорти, оформлені закордонні паспорти. А якщо у когось з них досі немає візи Великобританії, це вже не наші проблеми. Слава богу, позбулися від геморою”, - пояснили в силових структурах, натякаючи на вченого Ігоря Сутягіна.
Нагадаємо, десять так званих “російських шпигунів” були арештовані в США в кінці червня 2010 року.
ФБР вистежувало їх понад десять років. За версією американської влади, всі вони виконували різні завдання для російської розвідки, зокрема, збирали інформацію про розробки в галузі озброєння, а також встановлювали контакти з впливовими особами.
8 липня всі 10 затриманих у США фігурантів справи визнали себе винними в нелегальному співробітництві з іноземним урядом, після чого суд зняв з них звинувачення в легалізації незаконних доходів і розпорядився депортувати їх з США.
Наступного дня в аеропорту Відня “російських шпигунів” обміняли на Ігоря Сутягіна, Сергія Скрипаля, Олександра Запорізького і Геннадія Василенко - засуджених в РФ за шпигунство і помилуваних напередодні президентом Дмитром Мєдвєдєвим.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору