Рівне:

Чи всі позеленілі овочі шкідливі?

Порадниця 21-июн, 2007, 20:029 prov 2 034
Позеленіла картопля справді шкідлива і небезпечна для здоров’я людини. Зафіксовані навіть випадки отруєння дітей, яких нагодували позеленілою картоплею. Річ у тім, що вона містить дуже токсичну речовину соланін, що і зумовлює цей неприродний для картоплі колір. Науковці дослідили, що соланін має канцерогенні властивості. Тож у разі постійного потрапляння до організму може спричинити розвиток злоякісних процесів. Що ж стосується моркви та багатьох інших овочів, які в деяких місцях, зазвичай біля верхівок, змінюють свій природний колір на зелений, то вони не є токсичними. Бо процес позеленіння у них жодним чином не пов’язаний із вмістом соланіну. Ця отруйна речовина утворюється лише в рослинах з виду пасльонових, з яких на нашій території серед їстівних росте лише картопля. У моркви зелений відтінок з’являється внаслідок пігментних змін (пігменти — речовини, які визначають колір рослини): під впливом сонця пігмент хромопласт (жовто-оранжевий колір) змінюється на хлоропласт (зелений колір). Ці пігменти є цілком безпечними для здоров’я людини. Тому не викидайте трішки позеленілу моркву, можете сміливо готувати з неї страви, а ось позеленілої картоплі остерігайтеся.
Схожі новини
Створення та просування сайтів Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Календар
«    Август 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Вгору