Рівне:

Створення та просування сайтів

Полюбіть овочі — і “ноу проблем”!

Порадниця 24-травня, 2007, 19:179 prov 1 803
Відмовляючись від овочів, ви повністю позбавляєте свій організм від клітковини. І якщо ви не приймаєте щоранку таблетку з метамуцилом (не вживаєте і навіть не знаєте, що це таке, чи не так?), рівень холестерину збільшується, а тому збільшується ризик раку товстої кишки. І загалом травлення різко погіршується. Тому дієтологи радять і на день з’їдати 3-5 овочевих страв.

Не лякайтесь, це статистичне правило, змісту в якому не більше, ніж в наступному твердженні, що на кожну сім’ю припадає по 2,48 дитини. Насправді ж значення має не кількість, а якість продуктів. Якщо вибирати і готувати овочеві страви вміло, то з’їдати їх доведеться не так і багато. Цінність кожного шматочка буде досить високою. Ось що потрібно робити для цього...

Звертайте увагу на колір

Вибирайте найбільш яскраві овочі. Дієтологи вважають, що чим яскравіше та соковитіше виглядає овоч, тим більше у ньому вітамінів. Ось чому замість огірків і листового салату потрібно налягати на моркву, помідори і солодкий червоний перець. У них набагато більше вітамінів А і В. Якщо зелень, то найтемніших відтінків. Салат ромен майже в сім разів перевершує свого співбрата за вмістом вітаміну А і вдвічі — кальцію.

Чим менше води — тим краще

Сирі овочі корисні. Хочете зіпсувати відмінний продукт — додайте води. Від 33 до 90 відсотків легкорозчинного вітаміну С залишається в каструлі. А вітамін В буде знищений майже повністю. Винятком із правила є зелений горошок і цвітна капуста — вони краще від інших сортів зберігають свої поживні якості під час термічної обробки.

Імітуйте процес варіння

«Миттєве варіння» — це один із найкращих способів приготування овочів. Опустіть їх в окріп, порахуйте до десяти і відразу відкиньте в друшляк. Від цього овочі стануть м’якшими, але збережуть більше вітамінів і мінеральних речовин. А найліпше готувати на водяній парі або в мікрохвильовій печі — в обох випадках вода практично не використовується. Для розмаїття спробуйте підсмажити овочі на сковорідці.

Сховайте якнайдалі

Можна скористатися давньою, але надійною хитрістю: дрібно порізані овочі додати в страви з власним насиченим запахом. Шпинат покладіть у соус «чилі», гриби — в макарони з сиром, артишоки — в піцу, солодкий перець і ріпчасту цибулю — в омлет. Додайте у гамбургер кружальця помідорів, листки салату або солодкий перець. А цибулю і часник можна додати в соус для спагеті.

Створіть ілюзію смачної страви

Візьміть будь-які негострі на смак овочі (баклажани, кабачки) і наріжте їх довгими тонкими шматками. Після цього обкачайте в сухарях і яйці і смажте на повільному вогні (чим нижчою буде температура, тим більше збережеться вітамінів). Отримаєте досить смачну і корисну страву.

Перейдіть на рідку дієту

Пийте овочеві соки, особливо дорогі. В таких соках містяться поживні речовини в концентрованому вигляді, тому що в процесі технологічної обробки зменшується вміст води. Однак, порівнюючи з овочами, в соках міститься набагато менше клітковини. Якщо традиційні морквяний і томатний соки вам не до смаку, спробуйте морквяно-фруктову суміш із соку яблук, грейпфрутів, ківі та манго. Такі добавки ефективно перебивають смак моркви.

Споживайте фруктові добавки

Якщо з’ясувалося, що з овочами нічого не виходить, переходьте на інтенсивне споживання фруктів. За вмістом вітамінів і мінеральних речовин вони не поступаються овочам. Але на спиртні напої плодово-ягідного і фруктового походження ніяких надій покладати не варто.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору