Рівне:

Створення та просування сайтів

На Івано-Франківщині блідою поганкою отруїлося 7 мешканців краю

Івано-Франківська область 07-жов, 2010, 10:349 Lobanovskiy 860
З початку року на Івано-Франківщині зареєстровано десять випадків отруєння людей блідою поганкою, причому семеро пацієнтів, sз них 1 дитина, з таким діагнозом потрапили на лікарняні ліжка лише з початку цього тижня. Цифра вражає, стверджують медики, адже минулого року в області не було жодного такого випадку, а позаторік – всього один. Подружжя з Івано-Франківська звернулося на приймальний покій обласної клінічної лікарні за кваліфікованою допомогою після того, як самопочуття у чоловіка та дружини протягом кількох годин різко погіршилося, а самолікування жодного ефекту не дало. Люди здогадувалися, що причиною такого їх стану може бути отруєння грибами. Їхні припущення повністю підтвердили в лікарні. Коли ж аналізи показали, що нещастя спричинила саме бліда поганка, то подружжя було дуже здивоване: вони ж збирали та смажили гриби за перевіреним рецептом уже десятки, сотні разів – і нічого. До того ж, запевняє жінка, вона скуштувала лише декілька ложок грибної страви. Наразі потерпілі перебувають у відділенні хроніодіалізу Івано-Франківської обласної клінічної лікарні під пильним наглядом медиків. Невимовно пощастило їх 11-річній доньці, котра тоді відмовилася від лісових ласощів. А от у 11-річного хлопчика зі Снятинського району Івано-Франківщини, котрий днями теж потрапив до цього ж лікувального закладу, після споживання смажених грибів розвинулася гостра печінково-ниркова недостатність. Зараз хлопчик щодня потребує додаткового очищення крові апаратом „штучна нирка”.
Грибний сезон у розпалі, тому повторення подібних випадків у майбутньому медики не виключають. А тим, хто життя не уявляє без лісових делікатесів, лікарі радять бути надзвичайно обережними. „Основними ознаками отруєння блідою поганкою, – говорить лікар-анестезіолог відділення хроніодіалізу Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Галина Кобилянська, – є болі у животі, нудота та пронос, котрі з’являються за 6-8 годин після споживання у їжу світлих пластинчастих грибів. При цьому слід одразу ж зміряти температуру тіла. Відсутність гарячки повинна насторожити. У цьому випадку, швидше за все, ви отруїлися блідою поганкою. При цьому немає значення ані кількість з’їдених грибів, ані якій термічній обробці вони піддавались. Негайно звертайтеся за спеціалізованою медичною допомогою, адже відлік іде на хвилини. Статистика свідчить, що від 50 до 90 відсотків усіх отруєнь блідою поганкою закінчуються летально”.
Аналізуючи ситуацію, МНС звертається до всіх громадян з проханням дотримуватись відповідних правил безпеки життєдіяльності, щоб не зашкодити власному здоров’ю. Пам’ятайте: слід збирати тільки добре відомі вам гриби; не можна класти до кошика старі, плісняві та червиві гриби; ні в якому разі не варто збирати гриби поблизу залізниць, автомагістралей та в промислових зонах; потрібно бути особливо уважними при збиранні грибів, які мають отруйних двійників; всі гриби перед вживанням обов’язково потрібно відварити; ні в якому разі не слід давати для споживання грибні страви малолітнім дітям.

Старший лейтенант служби цивільного захисту Юлія Гриняк, Центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору