Рівне:

Створення та просування сайтів

НА ТИХЕ ПОЛЮВАННЯ – ЯК НА ВІЙНУ

Порадниця 03-жов, 2008, 13:169 prov 1 513
В Україні почався сезон грибних отруєнь
Восени медики традиційно починають реєструвати випадки отруєнь грибами. Цей рік, на жаль, не став винятком: 2008-го вже отруїлося грибами 27 людей, з них троє дітей, одна дитина померла. Аналіз цих випадків засвідчує, що більшість отруєнь зумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів, що їх помилково сприймають за їстівні печериці та сироїжки.
Інтоксикацію також можуть спричинити їстівні гриби, що не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи вздовж швидкісних трас. Адже бліда поганка у багатьох регіонах просто не росте, наприклад, на півдні, проте основні масові отруєння реєструють саме там.
Нерідко отруюються грибами, що їх більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, беруть сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати. Чимало випадків, коли хворі потрапляли до лікарні після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо.
Потрібно правильно підготувати гриби до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак важливо не тривалий час варити, а кілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше – тричі, щопівгодини), і лише після того далі готувати страви.

СИМПТОМИ
ГРИБНОГО
ОТРУЄННЯ
1. Характерні ознаки інтоксикації (нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунка, підвищення температури тіла) з’являються через 30–60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків.
2. Симптоми отруєння: галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності. З’являються через пів, дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, токсичні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху й потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти.
3. Найбільш небезпечними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів та деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунка, протягом тривалого часу (до трьох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки інтоксикації виявляються лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх споживала. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – усе це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

ЩО ТО, СВИНУШКА?
До смертельно небезпечних грибів належить і свинушка тонка, яка росте під Києвом. Багато прихильників лісового м’яса полюбляють її їсти. Однак цей гриб надзвичайно шкідливий. Він спричиняє в деяких людей сильну алергічну реакцію, що призводить до захворювання крові. Після отруєння людина може померти за два тижні. Нині цей гриб занесено до світового списку смертельно отруйних.
Отруєння свинушкою є летальним навіть при своєчасному зверненні по медичну допомогу. Небезпечною для життя вважається навіть мінімальна доза токсину. Тому неодмінно треба мити руки після дотику з грибами. Багато випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.
Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Також варто пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не рекомендують вживати дітям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи інших внутрішніх органів.

ПЕРША ДОПОМОГА
Якщо після вживання грибів почуваєтеся погано або помітили нездорові ознаки у близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
– Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок розчином марганцівки або сольовим розчином (1–2л), можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
– Навіть при полегшенні неодмінно зверніться до найближчої медичної установи.
– Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Жодного самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
В інших країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. То ж щоб бути спокійним за себе і свою родину, ліпше споживати печериці та гливи, вирощені в теплицях.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору