Рівне:

Створення та просування сайтів

Як вибрати сонцезахисні окуляри

Порадниця 24-травня, 2007, 19:159 prov 3 586
Дешеві підробки не лише швидко ламаються, дряпаються, але й шкодять очам. Найшкідливіше в цих окулярах те, що зіниця, звикнувши до темряви, розширюється, і в неї потрапляє ще більше ультрафіолетового випромінювання. А неякісні пластикові лінзи хоч і затемнюють, але від ультрафіолету не захищають. Краще замість неякісних окулярів носити капелюх з широкими крисами.
Коли купуєте окуляри, зверніть увагу на маркування. На етикетках фірмових окулярів завжди є напис, який вказує, від якого типу променів і на скільки відсотків вони захищають. Скажімо, маркування «Blocks at least 90% UVB and 60% UVA» означає, що виріб не пропускає 90 % променів типу В та 60 % променів типу А. Чим більший відсоток UVB, тим безпечніші окуляри. Ультрафіолетові промені бувають двох типів: А і В. Останні, на думку офтальмологів, найбільш небезпечні для очей. Також на етикетці ви можете побачити позначення на зразок «400 нм», що свідчить про максимальну довжину хвиль, від яких захищають окуляри. Якщо цифра менша 400 нанометрів, то окуляри частково пропускають ближній ультрафіолет. Існує ще показник – коефіцієнт заломлення: 1,4; 1,5; 1,6 тощо. Чим він більший, тим краща лінза, тобто більш тонка й прозора.
Згідно з європейськими стандартами, сонцезахисні окуляри поділяються на п’ять груп. Нульова група – слабо затемнене скло. Воно здатне захистити очі лише хмарного дня, при слабкому сонячному світлі. Їх пропускна здатність 80–100% сонячних променів.
До першої групи належать лінзи, призначені для неактивного сонця. Вони пропускають 40-80 відсотків світла.
Друга група розрахована на більш інтенсивне випромінювання й підходить для українського клімату. Ці окуляри не затримують 18-40 відсотків світла.
Якщо синоптики прогнозують спекотне й безхмарне літо, не обійтися без тонування третьої групи. Такі лінзи мають пропускну здатність 8-18 відсотків і є надійними захисниками для очей навіть спекотного полудня.
Для відпочинку на морському узбережжі чи гірськолижному курорті фахівці радять купувати найтемніші окуляри з поляризаційним фільтром, що нейтралізує відблиски від водної та снігової поверхонь. Ці вироби пропускають всього 3-8 відсотків сонячного світла.
Яким лінзам надати перевагу – скляним чи пластиковим – справа смаку. Завдяки сучасним технологіям полімерні лінзи не поступаються скляним у стійкості і захисних властивостях.
Обираючи окуляри з кольоровими лінзами, врахуйте вплив певних кольорів на сприйняття і психіку людини. Наприклад, зелений, блакитний та фіолетовий заспокоюють. А відтінки червоного подразнюють і, до того ж, спотворюють кольори. Лінзи синіх відтінків офтальмологи не радять носити, принаймні, тривалий час. Жовті лінзи не підходять як серйозний захист від сонця через слабко виражене тонування. Загалом же фахівці радять дотримуватися міри і для постійного носіння обирати лінзи класичних відтінків: чорного, сірого, коричневого.
Зверніть увагу і на якість оправи, декілька разів відкрийте дужки, спробуйте їх на гнучкість. Добра оправа відрізняється пружністю, моментально набуває потрібної форми і легко відновлює свій первісний вигляд. Перевірте також, чи не тиснуть окуляри на перенісся і чи не затісні дужки.
До речі, якість пластикових лінз можна визначити самотужки. Покладіть лінзу на тканину з квадратним переплетенням ниток. Чим кращі окуляри, тим менше буде спотворюватися структура тканини, вкрита лінзою. Другий «ультрафіолетовий» тест вимагає часу для носіння – ділянка навколо очей, захищених якісними окулярами, залишиться незасмаглою. Це важливо, адже чутлива шкіра навколо очей потребує особливого захисту від сонця.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору