Рівне:

Створення та просування сайтів

Правильно підбирайте захисний крем

Порадниця 18-чер, 2009, 21:259 prov 1 761
Сонцезахисні креми, які блокують надходження в організм ультрафіолетового випромінювання, підбирають відповідно до типу шкіри.
Всього таких типів шість, а для більшості населення європейської частини нашого континенту характерні такі чотири:
Тип I ( “кельтський”)
Дуже світла, рожевувата шкіра, багато веснянок, світле рудувате волосся, блакитні або світло-сірі очі. Власники такої шкіри легко “згорають” і важко засмагають, від найменшого дотику сонячних променів шкіра червоніє. Якщо ви відповідаєте цьому опису, користуйтеся кремами з підвищеним захистом – не менше 60 одиниць.
Тип II ( “світлошкірий європейський”)
Світла шкіра, рідке ластовиння, колір волосся – від світлого блондина до світлого шатена, колір очей – сині, зелені, сірі; схильність до сонячних опіків. Щоб звести етап почервоніннядо мінімуму, необхідно запастися кремами із захистом 35–20 одиниць.
Тип III ( “Темношкірий європейський”)
Смаглява шкіра, веснянок немає, колір волосся – від темного блондина до шатена, колір очей – світло-карі; незначна схильність до сонячних опіків. Для людей, що відносяться до третього фототипу, підійдуть засоби з індексом SPF від 15 одиниць.
Тип IV ( “середземноморський”)
Досить темний відтінок шкіри, темне волосся і очі; практично немає схильності до сонячних опіків, засмага пристає швидко і тримається довго. Для профілактики можна використовувати креми з мінімальною захистом.
Пам’ятайте: штучний загар не гарантує відсутність опіків і не рятує від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання. Людям, які схильні до запалення сальних залоз і прищів, більше підходять гелі, оскільки в них менше олій, а в кого суха шкіра – креми або молочко.
Народні засоби від сонячних опіків
Зняти почервоніння і заспокоїти “розжарену” шкіру можна і без хімічних препаратів.
Для спини, живота, рук, ніг – кисле молоко або кашку з крохмалю, розведеного водою, нанести на обпалену поверхню.
Для носа, лоба, підборіддя – тонкі скибочки свіжого огірка або сирої картоплі.
Для повік – пакетики з чаєм, вимочені у прохолодній воді, вони доможуть зменшити набряк і полегшити біль.


Потіти не шкідливо?
Через потові залози ми щодня виділяємо близько 3 склянок рідини. Навесні ми потіємо в півтора рази активніше, ніж взимку. А влітку — годі й казати! Чи можна позбутися проблеми, про яку в порядному товаристві й говорити не прийнято?
Існує безліч народних способів, що зменшують пітливість і позбавляють неприємного запаху.
У наших бабусь найпопулярнішим засобом від поту була настойка з хвоща. 50 грам сухого хвоща залити півлітрами горілки. Настоювати 2 тижні в темному місці. Протирати все, що потіє, вранці і ввечері після душу або ванни.
Тим, у кого потіє і блищить обличчя, допоможе ранкове вмивання міцним чаєм. Змивати чай не потрібно. Окрім зменшення пітливості щоденні умивання чаєм додають обличчю красивий відтінок натуральної легкої засмаги і свіжості.
Для зменшення пітливості ніг корисно робити прохолодні ванни з настою шавлії, міцного чаю, хвоща, дубової кори — вони містять дубильні речовини, які зменшують потовиділення.
2 ст. ложки сухої сировини залити 0,5 літра окропу, кип’ятити хвилин 10-15. Настоювати протягом 40 хвилин, процідити, вилити в таз, розвести холодною водою. Опустити в таз ноги і тримати хвилин 10-20. Після ванни підошву і нігті на ногах протерти скибочкою лимона або настоєм м’яти. Процедуру цю рекомендується робити увечері після роботи протягом всього літа. А вранці можна промити ноги ясно-рожевим розчином марганцівки, насухо витерти, посипати тальком або дитячою присипкою. І лише після цього одягнути шкарпетки.
Запах поту зникає, якщо з’їдати натщесерце 1/2 чайної ложки кориці, штук 5 стиглих абрикос або випивати столову ложку соку селери.
Однією з найпростіших і найефективніших процедур є миття вранці та ввечері всіх частин тіла, що особливо потіють, розчином чайної соди. 1 чайна ложка на склянку кип’яченої води. Після такої процедури дезодорант буде непотрібним.
Корисно також умиватися настоєм ромашки, приймати вечорами ванну з додаванням ялицевої олії, а вранці пити повільними ковтками слабо заварений чай із листя шавлії протягом 2-3 тижнів.


Як утамувати спрагу без шкоди для організму?

Якщо зазвичай організм людини випаровує до 2,5 л рідини в добу, то в спекотну погоду і при деяких фізичних навантаженнях “витік” доходить до 4 л. Багато це чи мало? Вчені підрахували, що при втратах 1 л рідини нас починає мучити спрага, 2 л – знижується розумова діяльність, 3 л – починається запаморочення, 4 л – можливі непритомність і серцеві напади. Нестачу води приблизно на третину можуть компенсувати хліб, супи, овочі, фрукти, і аж на дві третини – напої. За 5-ти бальною шкалою ми оцінили їх здатність угамовувати спрагу.
5. Чай. На думку вчених, це найкращий засіб для втамування спраги – його потрібно на третину менше, ніж води. І не має значення, холодний він, гарячий чи ледь теплий. На користь зеленого чаю говорить високий вміст вітаміну Р, який позитивно впливає на судини. Цей чарівний еліксир легше п’ється і не залишає жовтизни на зубах, ну а чорний чай за рахунок кофеїну краще тонізує.
Секрет. Гарячий зелений чай захищає шкіру від ультрафіолетових променів: 4 чашки напою в день – і самі побачите результат!
Не рекомендується. Пити більше 8 чашок в день.
4. Вода. За здатністю вгамовувати спрагу завдяки великій кількості солей і біологічно активних речовин прохолодна мінералка займає друге місце після чаю. Вона чудово освіжає, стимулює апетит і навіть знімає втому. Чудово підійдуть столові води зі ступенем мінералізації не більше 1 г/л, а також лікувально-столові з мінералізацією 4~5 г/л, типу боржомі. Більше 10 г/л – це вже ліки, які слід застосовувати тільки за призначенням лікаря. Якщо у вас немає гастриту або виразки шлунку, віддавайте перевагу газованій воді. Вуглекислота, потрапляючи в рот, викликає сильне слиновиділення і швидше долає спрагу.
Секрет. Подолати “ворога” допоможуть додані у воду скибочка лимона або декілька кислих ягід – журавлини чи брусниці.
Щоб волога затрималася в організмі, до складу чаю, соку або газованої води повинні входити розчинені живильні речовини, в основному – цукор, органічні кислоти і мінерали. Адже сенс утамовування спраги не в тому, щоб випити якомога більше прохолодної рідини, а у відновленні сил і заповненні живильних речовин, що “поплили” з організму.
Не рекомендується пити з-під крана, а також крижану і дистильовану воду.
3. Соки і нектари. Влітку добре допомагають томатний, вишневий, грейпфрутовий, сливовий, аличевий і кизиловий соки. Кислота дратує смакові рецептори, починається інтенсивне виділення слини – і нам здається, що навколо не так вже і спекотно. Соки з м’якоттю, а також соки-асорті (змішані) угамовують спрагу набагато гірше. Проте вони містять ще і клітковину, пектин, жиророзчинні вітаміни, тому їх живильна цінність вища.
Секрет. У спекотну погоду найкраще пити розбавлений сік. Річ у тому, що ізотонічні (близькі за концентраціює до плазми крові) напої швидше всмоктуються і приносять полегшення.
Не рекомендується. Сік, приготований з сухого концентрату.
2. Пиво. На жаль, обожнюваний багатьма “нектар з хмелю” містить алкоголь, а тому більше кількох пляшок в день – перебір. Навіть не через пивний алкоголізм, а тому, що спиртні напої не можуть повноцінно заповнити втрату води.
Секрет. Чеські та німецькі лікарі стверджують: у невеликій кількості (не більш, ніж один кухоль в день) пиво знижує ризик серцево-судинних захворювань, позитивно впливає на нирки, запобігаючи утворенню каменів, і підвищує захисні сили організму.
Не рекомендується. Переборщувати.
1. Лимонад. Прообразом всіх сучасних газованих напоїв був лимонад, який готували, змішуючи невелику кількість цукру, спиртової настойки цедри і цитрусового соку з водою. Зараз виробники відмовляються від фруктових сиропів і настоїв запашних трав, замінюючи їх дешевшими концентратами. Тому основними компонентами “софтдрінків” стали харчові фарбники і консерванти. Спрагу вони майже не втамовують і споживаються у більшій кількості, ніж позбавлені смаку рідини. Приємні відчуття грають з нами поганий жарт, адже з кожним ковтком ми отримуємо безліч “сторонніх” речовин – ароматизаторів, харчових домішок... Вся ця “хімія” залишає нудотний присмак, і так звану „залишкову солодкість” доводиться запивати знову і знову.
Секрет. По-справжньому корисний лимонад можна приготувати в домашніх умовах. Для цього потрібно лише розвести фруктове пюре мінеральною водою.
Не рекомендується. Втамовувати спрагу лимонадом.


Комфорт і свіжість у літню спеку
Літо – не лише довгожданний час відпочинку та відпусток, але й пора часто нестерпної спеки і задухи. Ось декілька порад, які допоможуть вам відчувати себе свіжо і комфортно під час літньої спеки.
– Час від часу кладіть вологу хустинку на потилицю і під колінні западини. Від цього відчуття спеки дещо зменшується.
– Скроплюйте тіло холодною водою. Можна використовувати ароматизовану воду в аерозолях, наприклад, із запахом троянди. Також хороша вода, ароматизована м’ятою, – вона дарує відчуття прохолоди та свіжості. Люди, яким дошкуляє важкість у ногах, можуть використовувати спеціальні спреї для ніг, які мають цілющий вплив на вени ніг.
– Вживайте теплі напої: компоти, фруктовий чай. Також добре освіжають желе і муси. Тоді організму не треба буде проробляти додаткову роботу, щоб все зігріти в шлунку. Від морозива краще за можливості відмовитися, оскільки його засвоєння вимагає від стомленого спекою організму додаткових зусиль, і взагалі воно дуже жирне.
– Приймайте теплий душ, оскільки холодний підсилює циркуляцію крові, внаслідок чого тіло може розігрітися ще сильніше, ніж до цього. Проте якщо ви все-таки хочете прийняти крижаний душ, то спочатку ополосніть внутрішню сторону лівої ноги, потім всю ногу, потім внутрішню сторону правої ноги і всю ногу. Те ж виконайте з руками. Небажано спрямовувати струмені холодної води відразу в ділянку серця.
– Їжте більше овочів та фруктів. А ось від шоколаду і какао під час спеки краще відмовитися. Згідно з китайською медициною, що грунтується на теорії про п’ять елементів, вони мають зігрівальну дію на тіло, тоді як листовий салат і м’ята охолоджують.
– В післяобідній час корисно трохи відпочити або подрімати в затемненому прохолодному приміщенні.
– Кашель, закладений ніс і запалена слизова оболонка носа не завжди є ознаками застуди. Тепле повітря призводить до висихання слизової оболонки, це послаблює захист від хвороботворних мікробів. М’який аерозоль для носа зможе запобігти її висиханню. Він також допоможе людям, в яких підвищена чутливість або алергія на пилок.
– Дитяча присипка, нанесена безпосередньо на ноги або посипана у взуття, зменшить потіння ніг. Існує також спеціальний тальк для ніг. І те, й інше також захистить чутливі ноги від натирань.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору