Рівне:

Створення та просування сайтів

Учені змогли пробити діру у часі!

Цікаво 02-лют, 2012, 12:009 prov 898
Суть її полягає в "перехопленні світла для створення видимості тимчасової лакуни, в якій можна сховати подію", передає Инопресса з посиланням The Christian Science Monitor.На даний момент тимчасова лакуна виходить занадто вузькою (близько однієї пятидесятитрильйонної секунди), щоб використовувати її на практиці, і перед вченими стоїть завдання її розширити, пише кореспондент Піт Споттс.
Журналіст проводить аналогію з відомою раніше і схожою за фізико-математичним основою методикою "просторової маскування": об'єкт стає невидимим через те, що світло огинає його. На цей раз дослідники "на короткий період часу перервали лазерний промінь таким чином, що прилад для уловлювання променя цього не виявив. Спостерігач не дізнався б, що промінь моргнув, і, отже, не мав би даних про все, що сталося з променем у цю пятидесятитрильйонну частку секунди ".
Вчені скористалися тією обставиною, що при проходженні світлового променя через матерію різні кольори "переміщаються" з неоднаковою швидкістю. За допомогою особливої лінзи "двом сусіднім сегментам зеленого променя було додано червоний і блакитний відтінки. Коли сегменти проходили через спеціально підібраний шматок оптоволокна, червоне світло сповільнилося, а блакитне - прискорилося. За рахунок різниці в промені виникла лакуна (без світла), що тривала близько однієї пятидесятитрильйонної секунди ".Потім за допомогою зворотного процедури променю був повернутий його початкове зелене світло, причому "майже ніяких слідів" проведених над ним маніпуляцій не залишилося, говориться в статті.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору