Рівне:

Створення та просування сайтів

Міна уповільненої дії

Актуально 01-травня, 2008, 12:429 prov 1 189
На превеликий жаль, із різних причин шкідливими речовинами у певній мірі забруднена і територія України. Не стала винятком і наша область. На Рівненщині потенційну загрозу становлять для населення отрутохімікати, у яких вийшов термін зберігання. Їх запаси за далеко приблизними і заниженими підрахунками складають 95 тонн. Значна частина цих “мін” уповільненої дії зберігається у неналежних і примітивних умовах, що призводить до негативного їх впливу на довкілля. Наприклад, не так давно працівники обласної прокуратури та інших контролюючих органів побували із перевіркою у Дубенському районі, де виявили кричущі факти і недоліки зі зберігання задавнених отрутохімікатів та засобів хімічного захисту рослин у селах Семидуби, Соснівка, Турковичі та інших.
Проблеми у сфері зберігання непридатних отрутохімікатів далеко не нові. Вони з’явилися і набрали хронічного поширення ще на початку 90-х років минулого століття, коли почалися так звані сумнозвісні реформи сільськогосподарської галузі. Із того часу склади, де зберігаються отрутохімікати та пестициди, фактично не мають реальних власників, бо ні у яких господарів вони не перебувають на балансі і, зрозуміло, за їх охорону ніхто не несе відповідальності. За висновками фахівців, які в області провели низку перевірок, встановлено, що на території деяких районів знаходяться отрутохімікати, які зберігаються далеко не належним чином, просто під відкритим небом. Не кажучи вже про хоча б примітивну охорону. Тобто, як мовиться, чинне законодавство порушується за всіма статтями.
Заради справедливості зауважимо, що протягом останнього часу на території Рівненщини понад 70 тонн отрутохімікатів таки уже зуміли законсервувати у бетонополімерних контейнерах. Екологи запевняють про їхню безпечність щодо навколишнього середовища впродовж двох століть. Заодно опрацьовуються й інші варіанти знешкодження отрутохімікатів.
Цей приклад яскраво свідчить, що при бажанні можна знайти вихід зі складного становища і нейтралізувати небезпечні речовини. Проте, здається, і місцева влада, і відповідні служби, й екологи дуже довго, образно кажучи, запрягають коней. Боюся, щоб це зволікання не вилилося у небажані, а то й не передбачувані наслідки для довкілля, а особливо для життєдіяльності і здоров’я людей.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору