Рівне:

Створення та просування сайтів

Нині перевізником бути важко

Кримінал 29-бер, 2007, 20:499 prov 1 449
Як стверджують перевізники Рівненщини, спеціалісти інспекції взагалі відмовляються ставити відмітку про перевірку в журналі реєстрації перевірок, нахабно та з цинізмом проводять перевірки. Так, лише з наданих фахівцям громадської організації „Спілка водіїв” документів перевізником Андрієм (з етичних міркувань не вказуємо повністю ініціали та прізвище громадянина) вбачається, що за два місяці його діяльності щодо нього проведено три перевірки працівниками Головавтотрансінспекції. При цьому результати перевірки говорять самі за себе: винесено три постанови про притягнення підприємця до відповідальності за порушення чинного законодавства про автомобільний транспорт, накладено три фінансові санкції в розмірі 1700 гривень.

Важливо зауважити, що питання не в законності та обґрунтованості винесених посадовцями постанов, а в самих перевірках. Оскільки, відповідно до чинного законодавства, існує три види перевірок: планові, позапланові та рейдові і для них законом чітко встановлено рамки їх проведення. Так, планові перевірки здійснюються не частіше одного разу на рік, позапланові перевірки – лише на підставі надходження в письмовій формі заяви про порушення законодавства про автомобільний транспорт, а рейдові – не частіше одного разу на квартал. Виникає питання: які ж перевірки проведено щодо перевізника Андрія? Чи могло їх бути за два місяці аж три та й всі з негативним результатом та максимальним розміром стягнення? Наразі питання Андрія вирішується в суді, який і має остаточно розставити всі крапки.

Не секрет, що на загальнодержавному рівні влада прагне вплинути на якість перевезень пасажирів, наблизити їх до європейських стандартів. Ніхто не буде переконувати, що й перевізники дотримуються всіх встановлених законом вимог перевезення пасажирів. Проте чи можна вирішити ситуацію шляхом проведення масових хаотичних перевірок?

Коментарі експертів:

Ярослав, підприємець-перевізник: „На жаль, нині спеціалісти Головної державної інспекції на автомобільному транспорті насправді відмовляються ставити відмітку в журналі реєстрації перевірок. При цьому свою відмову мотивують тим, що це вони роблять у дорожніх документах. Слід зауважити, що при перевірках не можливо отримати інформацію щодо того, який вид перевірки здійснюють фахівці контролюючого орану. Крім того, при накладенні санкцій за порушення законодавства про автомобільний транспорт завжди чомусь перевізник отримує стягнення найвищого розміру, що складає чималу суму – 1700 гривень. За наявних на сьогодні умов важко побудувати ефективний бізнес. Чимало часу витрачається на судовий захист своїх прав та законних інтересів”.

Сергій Затинний, юрист Рівненської обласної громадської організації „Комітет виборців України”: „На сьогодні я у Рівненському міському суді оскаржую в інтересах перевізників з десяток постанов про застосування до них за порушення законодавства про автомобільний транспорт фінансових санкцій. Слід зауважити, що є й позитивні результати: суддя скасовує наведені постанови, а це свідчить про їх невідповідність чинному законодавству, порушення процедури притягнення до відповідальності тощо. Важливо зауважити, що позитивні зрушення відбуваються й у свідомості підприємців-перевізників, оскільки, якщо вони раніше мовчки спостерігали за притягненням їх до відповідальності, то на сьогодні люди активно борються за свої інтереси в судових органах”.

Сергій Овчинніков, голова правління громадської організації „Спілка водіїв”: „Зараз „Спілка водіїв” буде вдаватися до всіх необхідних заходів для того, щоб спеціалісти Головавтотрансінспекції толерантніше відносилися до перевізників під час здійснення перевірки їх діяльності. І найголовніше – повідомляли підприємця про вид перевірки та її підстави, а також на вимогу перевізників заповнювали журнали реєстрації перевірок, адже цього вимагає чинне законодавство України. Для цього спочатку проводитимуться неодноразові зустрічі із посадовцями Головавтотрансінспекції та здійснюватимуться заходи щодо правової просвіти підприємців-перевізників”.

Інформаційний відділ ГО „Спілка водіїв”.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору