Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненських перевізників штрафують за НЕ ПАЛИТИ!

Актуально 05-бер, 2009, 13:499 prov 1 228
Представники територіального управління захисту прав споживачів у Рівненській області, яке розпочало масові перевірки суб’єктів підприємницької діяльності, що надають послуги з перевезення пасажирів, впродовж лютого грубо порушують норми чинного законодавства України. Такий висновок роблять фахівці ГО „Спілка водіїв”, проаналізувавши звернення перевізників до організації з цього приводу.
Зокрема, за словами голови правління ГО „Спілка водіїв” Сергія Овчиннікова, співробітники згаданого управління, проводячи планові перевірки перевізників, не мають на це жодних законних підстав. Адже, відповідно до законодавства, Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики до 1 грудня 2008 року мав затвердити плани проведення планових перевірок суб’єктів господарювання всіх обласних територіальних управлінь захисту прав споживачів, в тому числі і Рівненського, та розмістити їх на офіційному сайті комітету (www.dssu.gov.ua). Така інформація не була розміщена, що є грубим порушенням основних принципів здійснення державного контролю: відкритості, прозорості, плановості й системності, а також наявності підстав, визначених законом, для здійснення державного нагляду.
Також, за інформацією кількох перевізників, які звернулися за правовою допомогою до „Спілки водіїв” у лютому цього року, представники теруправління захисту прав споживачів здійснили чи здійснюватимуть планові перевірки їхньої діяльності, незважаючи на те, що їх перевіряли в 2008 році. Таким чином, посадовці грубо порушують вимоги Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” і не контролюють періодичність проведення перевірок перевізників, а також здійснюють планові перевірки навіть тих підприємців, яких перевіряли в 2008 році, що заборонено Законом.
Крім того, представники згаданого управління не дотримуються вимог законодавства щодо процедури проведення перевірок суб’єктів господарювання. Зокрема, планові перевірки перевізників проводяться за відсутності перевізника чи уповноваженого ним представника.
„Дійшло до того, що перевізників штрафують за те, що вони вводять в оману пасажирів, оскільки в салоні автобусів розміщено таблички „Не палити!”, а потрібно, щоб було написано „Не курити!”, – розповідає Сергій Овчинніков. – І за такі протиправні дії на перевізників накладають штраф. Дивно виглядає така позиція представників державного органу, адже обидва варіанти слів мають однакове значення. Тому, яким чином це порушує права пасажирів на отримання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації, невідомо».
„У нас складається враження, що влада вкотре нинішній кризовий період намагається вирішити всі фінансові проблеми країни за рахунок підприємців, знищивши цим малий та середній бізнес взагалі в державі, — говорить заступник голови правління ГО „Спілка водіїв” Валентин Демчук. – Тому сьогодні ми направимо звернення до обласної прокуратури з проханням припинити незаконні перевірки перевізників представниками теруправління захисту прав споживачів в Рівненській області. Також подібні звернення найближчим часом будуть підготовлені та направлені до Ген-прокуратури, Кабінету Міністрів, Держпідприємництва”, — повідомив інформаційний відділ ГО „Спілка водіїв”.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору