Рівне:

Створення та просування сайтів

Обережно: кишкові інфекції

Газета СВ 26-чер, 2008, 17:149 prov 1 757
Розповідає завідувач епідеміологічним відділом Рівненської міської санітарно-епідеміологічної станції Ольга Романчук:
— У нинішньому році кількість хворих на гострі кишкові інфекції є вищою, ніж у минулих. Продовжує вона зростати і надалі, адже фактичні показники перевищують прогнозовані. У кожному окремому випадку проводяться відповідні протиепідемічні та профілактичні заходи направлені на локалізацію та ліквідацію гострих кишкових інфекцій.
Висока температура повітря сприяє розмноженню хвороботворних бактерій. Небезпечними є як велика кількість мікробів, так і їх токсини, що потрапляють до організму разом із їжею, які викликають нудоту, блювоту, діарею (пронос). Причиною хвороб можуть бути не тільки недоброякісні продукти, а й банальне недотримання правил гігієни.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, м’ясо і м’ясні вироби, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються „із запасом”, що призводить до накопичення збудників інфекційних хвороб у продуктах.
Гепатит „А” – це захворювання печінки викликане вірусом гепатиту „А”. Ознаки захворювання – підвищення температури, пожовтіння склер очей, шкіри, потемніння сечі, нудота, втрата апетиту, біль у животі, блювота. Гепатитом „А” можна заразитися при контакті з хворим, а також при споживанні фруктів, овочів чи інших продуктів харчування, котрі могли бути забруднені під час транспортування або приготування, при споживанні забруднених вірусом води чи льоду.
В Україні переважна більшість групових гострих кишкових інфекційних захворювань виникають після проведення весіль, ювілеїв, проводів у армію, ритуальних обрядів.
Аби не захворіти, населення повинне дотримуватися таких правил поведінки:
Не купувати продукти харчування на стихійних ринках, або з рук у приватних осіб; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі води); не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі недоброякісності; не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм) для миття посуду рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі потрібно мати з собою запас питної води. Не рекомендовано брати з собою в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, або інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні).
Перед приготуванням їжі, перед її вживанням, після приходу додому та відвідуванням туалету обов’язково потрібно мити руки з милом.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутися до найближчою лікувальної установи. При тяжкому стані хворого – негайно викликати швидку допомогу.
Павло ДУТКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору