Рівне:

Створення та просування сайтів

Обережно, свіжі овочі та фрукти!

Актуально 29-лип, 2010, 09:529 prov 1 225
З приходом літа почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
Причинами цього найчастіше стає недотримання умов приготування і зберігання харчових продуктів та готових страв, порушення правил особистої гігієни, відсутність холодильного та технологічного обладнання, а також неправильне його використання.
Натомість спека сприяє тому, що їжа швидко псується, збудники інфекцій миттєво розмножуються, особливо коли порушуються елементарні норми її приготування. Уже за півроку в Рівненській області зареєстрували майже півтисячі випадків інфекційних захворювань, причиною яких є неякісні харчові продукти.
Як повідомив головний державний санітарний лікар міста Рівного Юрій Романець, нині показник захворюваності на гострі кишкові інфекції становить 12,5 на 100 тисяч населення при тому, що багаторічний прогноз за останні 15 років був на рівні 7,3 на 100 тисяч населення. Тобто спостерігається значне перевищення норми. Ріст захворюваності становить 71,2%, а це на 33% вище прогнозованого.
— Лише за останній тиждень, в порівнянні з попереднім, кількість випадків кишкових інфекцій збільшилася в 2,4 рази, — констатує Юрій Романець. — Найчастіше люди потрапляють до лікарень із сальмоніозами, гастроендоколітами та харчовими отруєннями. На першому місці — отруєння свіжими овочами та фруктами, друге місце займають м’ясні продукти і третє — молочні. Зокрема були зафіксовані випадки отруєнь кавунами, персиками, помідорами, сиром, рибою та йогуртами, придбаними на ринку.
Тому спеціалісти радять уважно придивлятися до продуктів, які купуєте, і робити це лише у перевірених місцях, а не “з землі”.
— Адже сам по собі овочевий чи фруктовий продукт є самодостатнім, придуманим природою, в нього цілісна оболонка, він захищений від усього і для вживання безпечний, достатньо лише ретельно помити його водою, — зазначає Юрій Романець. — А шкідливість продукту полягає в тому, що при вирощуванні його могли обробити різними хімічними речовинами, які тепер і послужили причиною отруєння. Окрім того, категорично не можна купувати нарізні кавуни, обрізані, напівгнилі, подавлені овочі та фрукти, адже вони є небезпечними для здоров’я, а їх продаж не дозволяється жодними законами. Натомість, певні підприємці таки продають неякісні, зіпсовані продукти, обрізавши гнилі частини. А це — чиста поверхність для забруднення мікробами, яка якраз і є найшкідливішою. Адже зникає цілісна оболонка, яку зрізали.
В свою чергу з метою застереження громадян від захворювань на гострі кишкові інфекції у літній період відділ медико-біологічного забезпечення ГУ МНС України в Рівненській області рекомендує не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб, не допускати вживання продуктів та напоїв простроченого зберігання та при найменшій підозрі щодо їх якості.
Для пиття і приготування їжі бажано використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання. А при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) потрібно мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду.
На відпочинку без організованого харчування не варто готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовані страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати термічній обробці. Зберігання іжі без холоду не повинно перевищувати 2 годин. При відпочинку з дітьми необхідно ретельно слідкувати, щоби малеча не їла незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження. А у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання треба терміново звернутись до найближчої лікарні чи медичного пункту.
Вберегтися від отруєнь можна лише за умови дотримання всіх вищезгаданих рекомендацій та уважно дивитися, що ж ми все таки купуємо.
Вікторія РИЧКО,Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору