Рівне:

Створення та просування сайтів

ОБРАЗА ПІДШТОВХНУЛА ДО ЗЛОЧИНУ

Кримінал 22-лют, 2007, 20:319 prov 1 229
Упродовж лютого ми вже розповідали про затримання злодіїв у селищній церкві Клеваня та у Свято-Воскресенському Соборі Рівного, які намагалися обікрасти їх. На щастя, священики спільно з міліціонерами затримали крадіїв. Ще однією приємною новиною для віруючих стало повернення костопільськими правоохоронцями до Свято-Троїцького храму Костополя святої ікони «Покрова Пресвятої Богородиці», датованої XVII-XVIII століттями. Історія її повернення доволі цікава.

Злодій, розбивши вікно Свято-Троїцького храму, що у Костополі, заліз у середину не молитися, а збагатитися. До смаку йому прийшовся церковний кагор та солодощі. Підбадьорений у такий спосіб зловмисник не гріб усього підряд, як це роблять зазвичай у подібних випадках, а навпаки – наче досвідчений фахівець відразу визначив найцінніше — ікону «Покрова Пресвятої Богородиці». Її і прихопив. Сталося це влітку минулого року. Про подію правоохоронці дізналися того ж дня пізно ввечері, коли й слід крадія прохолов. Розшукати непроханого візитера доручили найдосвідченішим оперативникам.

— Це була вже не перша крадіжка з цього храму, — розповідає заступник начальника Костопільського РВ УМВС Сергій Рижий. — Щось підказувало нам, що шукати потрібно серед місцевих. Вже надто обізнаним виявився злодій. Працівники відділення карного розшуку на чолі з досвідченим оперативником капітаном міліції Олександром Головачем провели клопітку роботу зі встановлення ймовірної особи крадія. І результат не забарився.

В поле зору правоохоронців потрапив 58-річний місцевий житель, який за родом своєї діяльності був причетним до релігійних установ. Професія зобов’язувала — художник-реставратор. До того ж, тричі судимий. Та ще й причетний до першої крадіжки з цього храму!

Костопільчанин на міліцейські запитання відповідав спокійно, мовляв усе це ваші підозри, а докази де? Невдовзі міліціонери розшукали ікону. «Реставратор» продав її всього за 80 гривень в одну з рівненських церков, коли її вартість сягає близько п’яти тисяч гривень, а за кордоном — десятки тисяч, тільки вже в валюті. Чи знав про це поціновувач старовини? Напевне, знав. Бо згодом зізнався, що вчинив так, аби помститися за недостатню оплату його праці. Як з’ясувалося пізніше, тричі судимому пензляреві не доплатили грошей за виконану роботу.

Священик Свято-Троїцького храму ієрей Андрій Безнюк коментує цей злочин з релігійної точки, вважаючи його одним із найважчих гріхів. Та радіє, що костопільські міліціонери зробили справжній подарунок прихожанам храму, повернувши святиню. Відтепер у храмі молитимуться за здоров’я правоохоронців.

Тамара ЛИСЕНКО, старший інспектор ЦЗГ УМВС.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору