Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині спробують зменшити кількість випадків застосування тортур та жорстокого поводження працівниками міліції

Останні новини 05-сер, 2008, 16:499 prov 1 104
Намагатимуться покращити ситуацію з дотриманням прав людини в органах внутрішніх справ представники громадських організацій, які з липня цього року на території чотирьох областей Західної України, в тому числі й Рівненської, розпочали реалізацію проекту „Зменшення випадків застосування тортур та жорстокого поводження працівниками міліції у 4-х областях Західної України”. Про мету, завдання, заходи цього проекту йшлося в понеділок, 4 серпня, під час прес-конференції в Рівненському Будинку вчених.
„Проект вже реалізовується на Львівщині і, як показує практика, дає свої позитивні результати, – говорить його керівник Андрій Гнида. – Для прикладу, після кількох проведених нами семінарів по дотриманню прав людини, зокрема міжнародних стандартах, для працівників райвідділів МВС Львівщини керівництво місцевої міліції вже саме просило нас провести ще кілька додаткових навчань на цю тему. Тому проведення таких семінарів є одним з основних завдань проекту. До кінця цього року їх заплановано провести загалом шість”.
Також одним із головних завдань проекту буде інспектування установ тимчасового тримання і районних відділків органів внутрішніх справ мобільними групами дотримання прав людини, до складу яких входитимуть як представники міліції, так і громадськості. Як зазначив помічник Міністра служби регіонального контролю управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ апарату Міністра Вячеслав Свірець, нещодавно було оновлено склад такої мобільної групи в нашій області і незабаром вона почне здійснювати виїзди. За інформацією начальника управління громадської безпеки УМВС України в Рівненській області Михайла Бондарчука, нині на Рівненщині є 12 ізоляторів тимчасово тримання. Три з них наразі закриті на ремонт через невідповідність умовам утримання затриманих.
„Просвіта працівників міліції є важливим елементом діяльності нашого управління, - каже Вячеслав Свірець. – Тому такі заходи будуть всіляко підтримані вищим керівництвом МВС. Адже це дасть змогу донести європейську практику щодо дотримання прав людини до нашої міліції. Зазначені заходи сприятимуть покращенню роботи органів внутрішніх справ з людьми і дозволять зменшити кількість порушень прав громадян”.
Жертвам тортур або поганого поводження з боку правоохоронців надаватимуться безкоштовна інформаційно-правова допомога через функціонування мережі правозахисних громадських Центрів документування тортур.
„У Рівному такий Центр працюватиме на базі центру права Рівненського Комітету виборців за адресою: вул. Короленка, 6, офіс 5, – повідомив голова правління РОГО КВУ Олексій Горецький. – Для отримання консультації громадяни можуть також телефонувати за номерами: (0362) 26-38-47 та 26-39-43”.
Також для підвищення рівня правової освіти та ініціативи до відстоювання своїх порушених прав серед затриманих та громадян, що утримуються в установах органів внутрішніх справ розповсюджуватимуться брошури „Права затриманих” та „Права затриманих: міжнародні стандарти”.
„Важливим компонентом успішної реалізації проекту буде також допомога засобів масової інформації, – додає голова правління благодійної організації „Твоє право”, член Громадської ради при УМВС України в Львівській області з питань забезпечення дотримання прав людини Олег Ільків. – Адже для привернення уваги громадськості до випадків тортур або поганого поводження планується через ЗМІ розповсюджувати позитивні приклади запобігання випадкам тортур та поганого поводження, а також квартальні звіти щодо стану справ у цій сфері”.
Таким чином, як сподіваються учасники прес-конференції, вдасться реалізувати головну мету проекту: зменшити випадки застосування тортур та поганого поводження із громадянами працівниками органів внутрішніх справ у Львівській, Закарпатській, Рівненській та Чернівецькій областях, — повідомили з РОГО КВУ.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору