Рівне:

Створення та просування сайтів

На простаків завжди чатує хитрун

Особливий погляд 21-сер, 2008, 11:419 prov 1 232
Кілька підприємців, які торгують із контейнерів, стали жертвами хитро прорахованої форми ошуканства. І що найцікавіше, винні в своїй біді самі потерпілі, бо сприяли „проведенню” оборудки. До того ж, мало віриться, що вдасться обдуреним повернути втрачене.
А робиться все „на рівному місці”. Перед контейнером двоє чоловіків починають про щось гаряче сперечатися. Нудьгуючий продавець знічев’я прислухається, а там і зацікавлюється. Пристойно одягнений молодик пропонує старшому дефіцитні мініатюрні транзистори, що підходять до телевізора (показує товар). На базарі міг би виручити за кожен по 15 гривень, та не має часу стояти на ринку, хоче продати деталі гуртом. І якщо вирішив віддати за 10 гривень, то лише тому, що добре знайомі. Буде вагатись партнер – його право, збуде транзистори першому стрічному. Старший чухає тім’я, вагається, брати чи ні.
Жінка втручається в розмову, повіривши щирості сцени:
— Беру всю партію, коли віддаси по вісім гривень
Тепер уже продавець вагається, чи збувати товар за такі гроші. Нарешті зійшлися на дев’яти гривнях, ударили по руках. Жіночка відрахувала 600 гривень і стала власницею „дефіциту”, почала рахувати виручку, коли продасть його по 15 гривень. Що той і гроша ламаного не вартий (всі транзистори несправні), переконалась пізніше, коли придбане оглянув чоловік, який петрає щось у техніці. Не буду переказувати ненормативні вирази, якими обмінялось подружжя. Головне, що ошуканців уже й слід простиг.
А от ще одна із базарних сценок, коли дехто свідомо йде на ошуканство. Продає чоловік згорілі електролампочки по 50 коп. за штуку. Люди дивуються: „Хіба знайдеться дурень, хто піде на це?” І чують у відповідь:
— Не дурень, а розумний.
Берете лампочку, на роботі вкручуєте замість нормальної. Вкладаєте гривню – маєте дві у відповідь. Дехто посміювався із вигадки „бізнесмена”. Та знайшовся чолов’яга, з вигляду завгосп, вислухав чергову розповідь продавця, простягнув йому „п’ятірку”: „Беру десяток. У розумного все продасться”.
Даремно крутили земляки пальцями біля скроні: на всякий товар знайдеться покупець. Один – хитрий, інший – теж собі на умі.

Василь ЯНОШІ,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору