Рівне:

Створення та просування сайтів

Криза жене українців додому. І з дому...

Головна 05-гру, 2008, 13:519 prov 1 160
Криза жене українців додому. І з дому...


Рівнянин Микола Мануйлик вирішив покинути Україну. Каже, що тепер назавжди. Протягом кількох років він вже працював в Італії, а нещодавно повернувся у рідні краї і пробував знайти роботу. Однак...
— Знайти роботу, яка б дала можливість достойно жити самому і утримувати сім`ю, неможливо. Я – фотограф. Колись працював у провідних рівненських фотоательє, мав свій бізнес. Влаштуватись можна і зараз, але що таке ці півтори-дві тисячі гривень зарплати? Хіба за такі гроші проживеш? - розмірковує Микола.
Вирішив знову спробувати щастя за кордоном. Каже, що економічна криза його не лякає. В Україні хіба немає кризи? Тут суцільна криза. Зате за кордоном можна заробити непогані гроші, та й рівень життя з нашим не зрівняти.
Вітчизняні експерти стверджують, що світова економічна криза поверне на батьківщину сотні тисяч заробітчан-українців, які зараз переповнюють європейські ринки праці. За прогнозами Держслужби зайнятості мінімальний рівень безробіття в Україні у 2009 році становитиме 7-8%. Як правило, більшість безробітних - міські мешканці.
Українці за кордоном і так ніколи не почували себе надто комфортно. А тепер і поготів. Причини все ті ж – скорочення виробництва, спад попиту і, як наслідок, мільйони людей втрачають роботу та позбуваються звичного ритму життя. Як правило, іноземців звільняють першими. Наприклад, в Чехії, за інформацією “Бюлетеня про міграцію”, який видає громадська організація „People in Need”, через посередницькі агентства працює біля 400 000 іноземців, включаючи тих, хто має формальну підприємницьку ліцензію або взагалі працює та перебуває в країні нелегально. На відомому автомобільному заводі „Шкода Авто” в місті Млада Болеслав від вересня цього року роботу втратило 1500 іноземців. Звільняють працівників і у Плзні, де виробляють кабелі на кабельні з’єднання Yazaki, кондиціонери Daikin, а ці фірми є одними з основних роботодавців для іноземців. Працювати в Чеську Республіку, утім, і надалі приїжджають тисячі людей. Після прибуття в країну у них тепер з’являються проблеми із тим, щоб знайти роботу і прогодувати себе.
Але на всяку погану новину є і хороша. За неофіційною інформацією, громадяни України зможуть, починаючи з 1 січня 2009 року, звернутися по чеську зелену карту. Зелені карти суміщають дозвіл на працевлаштування та перебування в ЧР, видаватимуться на конкретну роботу у прямого роботодавця.
Також уряд Чехії вирішив продовжити роботу проекту „Вибір кваліфікованих іноземних працівників”, 5-річна пілотна фаза якого закінчилася. Тепер він розповсюджується майже на всі треті країни. Квота для прийому в проект на наступний рік становить 2000 осіб. Нове у проекті те, що для прийняття до програми не обов’язково мати дозвіл на роботу в ЧР: це стосується іноземців, які в Чеській Республіці перебувають на основі дозволу на довгострокове проживання з метою спільного проживання із сім’єю, а також ті, хто систематично займається освітою або науковою діяльністю. До програми зможуть увійти і власники зелених карт.
Цей проект, який реалізується Міністерством праці та соціальних справ ЧР, має на меті підтримати кваліфікований персонал, який бажає приїхати чи вже приїхав з-за кордону для проживання і праці у Чеській Республіці. ЧР через цей проект пропонує окремим кваліфікованим іноземним працівникам звернутися по дозвіл на постійне місце проживання вже через 1,5 року (для висококваліфікованих працівників) чи через 2,5 роки роботи та проживання в країні, причому без обов’язкового складання іспиту з чеської мови. Інші іноземці мають право на постійне місце проживання лише через п’ять років безперервного проживання в ЧР, а з 1 січня 2009 року повинні будуть і документально довести свої знання з чеської мови. Дозвіл на постійне місце проживання дає іноземцям рівні права з правами громадянина ЧР, за винятком права голосу.
Хороші новини і для заробітчан на Апенінах. Україна та Італія досягли принципової домовленості стосовно включення до проекту двосторонньої Угоди у сфері трудової міграції положень про зарахування страхового стажу, набутого громадянами України під час роботи в Італії, при визначенні права на допомогу (пенсію). Угода має вступити в силу з 1 січня 2009 року.
Також у новому році може бути прийнятий “Пакт про міграцію та притулок”, який має об’єднати міграційну політику країн шенгенського простору. Лобістом цього документу насамперед виступає президент Франції Ніколя Саркозі. Як це позначиться на українцях-заробітчанах, зараз можна тільки гадати.
Василь ТУЗ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору