Рівне:

Створення та просування сайтів

ВІД ШМАЛЬГАУЗЕНА ДО СЬОГОДЕННЯ

Актуально 12-січ, 2009, 10:239 prov 1 136
Сесія районної ради погодила створення ботанічного заказника загальнодержавного значення “Грабовещина” загальною площею 4,3 га за рахунок земель лісового фонду, які знаходяться в користуванні ДП СЛАП “Млинівський держлісгосп”. Найбільшу цінність у фітосозологічному відношенні становить там популяція рідкісного виду, занесеного до Червоної книги України (1996 р.), а також до додатку І Бернської Конвенції — відкасника осотовидного.
Це третинний релікт, який в Україні зустрічається лише на Волино-Подільській височині. При цьому основна частина українських місцезнаходжень виду зосереджена саме на Подільській височині, до того ж там відбувається інтенсивне скорочення арсеналу виду. Із 16 місцезнаходжень відкасника осотовидного до нашого часу збереглося не більше половини.
Відомості про географічне поширення цього виду на Волинській височині обмежувалися повідомленнями І.Ф.Шмальгаузена (1895 р.) про знахідку в околицях села Дзвеняче Горохівського району Волинської області, яке до нашого часу не збереглося. Тому вважається, що вид зник зі складу флори Волинської височини. Більше, як через сто років було виявили два нових місцезнаходження відкасника осотовидного: в урочищі поблизу села Смордва та в урочищі “Грабовещина” біля Владиславівки нашого району. Популяція цього виду в урочищі “Грабовещина” займає площу 250 м2. До її складу входять 6 генеративних, 500 віргінільних та ювенільних особин.
Наукове обгрунтування на створення ботанічного заказника загальнодержавного значення “Грабовещина” належить завідуючому відділом природної флори Національного ботанічного саду ім. М.М.Гришка НАН України, доктору біологічних наук професору В.І.Мельнику, старшому викладачу кафедри ботаніки і садово-паркового господарства Волинського державного університету ім. Лесі Українки І.І.Кузьмінській та директору Владиславівської дев’ятирічки, депутату Млинівської районної ради від СПУ О.І.Левчуку.
Віталій ТАРАСЮК,
Млинів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору