Рівне:

Створення та просування сайтів

Путін обвинуватив США і Євросоюз у газовій кризі з Україною

Україна і світ 27-січ, 2009, 14:319 prov 1 087
Путін обвинуватив США і Євросоюз у газовій кризі з Україною

Російський прем'єр Володимир Путін обвинувачує адміністрацію США і Євросоюз у ситуації, що виникла в Україні, зокрема і газовій кризі.

Про це він заявив в інтерв'ю агентству Bloomberg, опублікованому на сайті російського уряду.

"Те, що відбулося з Україною в попередні роки, - це результат у значній мірі діяльності колишньої Адміністрації США і Євросоюзу, який її підтримав", - заявив він.

"Коли, порушуючи Конституцію, за допомогою подій на вулиці, дозволяють людям прийти до влади, то це значить, що прирікають країну, цей народ, де відбуваються ці події або події подібного роду, на досить турбулентні внутрішньополітичні події в тривалій перспективі, і саме внутрішньополітична ситуація в Україні не давала нам можливості вийти на остаточні домовленості і по газовому питанню", - відзначив Путін.

При цьому Путін заявив, що контракти в газовій сфері були укладені "на умовах, що були запропоновані українською стороною".

"Ми погодилися з їхніми умовами наприкінці минулого року, і коли ми погодилися, вони відмовилися, і винятково з внутрішньополітичних міркувань. І ми стали всі, і Росія і Європа, заручником цієї внутрішньополітичної ситуації. Ну і зараз кращим підтвердженням того, що я зараз говорю, є спроба на рівні президента знову переглянути ці домовленості", - заявив Путін.

На своє ж питання, чи варта ця домовленість "таких зусиль, таких витрат", - російський прем'єр сказав "так".

"Тому що колись треба переходити на нормальні, цивілізовані, ринкові відносини; у цьому зацікавлена Росія, у цьому зацікавлені наші партнери в Європі, що одержують газ транзитом через українську територію",- сказав він.

"Тому що, по-перше, це зміцнює її суверенітет. Не можна зміцнювати суверенітет і залежати від іноземних держав у такій найважливішій сфері, як енергетика, треба переходити на ринкові форми відносин, це давно слід було зробити", - відзначив прем'єр.

"Ну і, нарешті, сьогоднішні умови, умови зниження, великого зниження цін на енергоносії, на нафту, а потім і на газ (як ви знаєте, ціни на газ формуються десь через місяців п'ять-шість, із запізненням від формування світових цін на нафту), - це для України ідеальний момент переходу на європейську формулу ціни", - заявив Путін.

"Краще, може, і не буде, тому що наприкінці цього року, відповідно, ціни на газ будуть розраховуватися, виходячи із сьогоднішніх цін на нафту, і, виходить, вона буде досить низкою. І я думаю, що ми повинні були пройти цей період, для того щоб вирівняти ситуацію на енергетичному, у даному випадку газовому ринку і створити стабільні умови на майбутнє", - підкреслив він.Українська правда
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору